My car doenst idle right - Page 2 - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-20-2005, 02:03 PM   #11
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: springfield il
Posts: 1,369
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
jachin is on a distinguished road
Default

Ok guys i sprayed off the iat and it idles better now, it doesnt kinda hesitate and bog down like it used to, but it still wont go into closed loop. I also noticed that even at 195 and up my coolant switch would remain off. The coolant switch is the thermostat right? Would this prevent it from going into closed loop? I have a 180 sitting in my shed, i could just go out there and install it right away.
jachin is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2005, 02:09 PM   #12
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Sep 2004
Location: Farmington, Minnesota =MWBF '05 SURVIVOR= =CEBF '06 SURVIVOR= =August '06 COTM=
Posts: 9,130
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
LakevilleSSEi is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by jachin
Ok guys i sprayed off the iat and it idles better now, it doesnt kinda hesitate and bog down like it used to, but it still wont go into closed loop. I also noticed that even at 195 and up my coolant switch would remain off. The coolant switch is the thermostat right? Would this prevent it from going into closed loop? I have a 180 sitting in my shed, i could just go out there and install it right away.
The thermostat isn't a switch. And nor would it have anything to do with the coolant switch......I don't think? With your mods I would definantly toss that 180* in though. You may have some KR with the 195* that could be causing the problems, or some of them. I think the coolant switch has something to do with how rich the car runs on a cold start up until the engine starts to warm up a bit?
LakevilleSSEi is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2005, 02:47 PM   #13
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: springfield il
Posts: 1,369
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
jachin is on a distinguished road
Default

Ok ive heard that having low coolant can mess with your coolant switch, so i filled it up the coolant. I do have a small coolant leak on a line that i think goes to the oil cooler ( the condenser in front of the radiator?) I then started it up and scaned it to see if it would switch on and it didnt. Doc, the qdm A fault i already know about and it isnt the problem im refering to, i have a qdm b fault which will only go bad when i put it in reverse, when i pass up reverse, it goes good again. My reverse seems to work fine by the way other than that. Any more ideas?
jachin is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2005, 06:33 PM   #14
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: springfield il
Posts: 1,369
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
jachin is on a distinguished road
Default

When i first start the car, the iac count is at about 56 and it runs fine for a second, then it goes down into the 40s and even 30s and it starts to run like crap, when i step on the pedal, it goes up again and it runs fine for a second but then bogs down again. IS there anyway i could adjust that valve to maybe open it up and let a little more air in. OR is this just something that i have to live with if i have larger injectors or what?
jachin is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2005, 06:56 PM   #15
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: springfield il
Posts: 1,369
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
jachin is on a distinguished road
Default

Dr. jay, thats exactly what mine does.
jachin is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2005, 07:29 PM   #16
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

Jachin, I suspect your injectors are running inefficiently at a very low duty cycle. You still have those monsters in there, don't you? I'd go back to stock.
willwren is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2005, 12:08 AM   #17
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: springfield il
Posts: 1,369
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
jachin is on a distinguished road
Default

IM throwing the cam in there whenever i get it and i might do more after that. I might just have to live with this for a while. My biggest problem with that is i think its best to work bugs like this out before modding. BTW i tried seeing if the iac count went up when i turned my headlights on and it didnt, however i did notice a big change in the count whenever i turned the ac on. Who knows what this is, Having bigger injectors might even be throwing my fuel trims off so much it doesnt know to stay in closed or open loop. on the rare occasion that it does go into closed loop im seeing my LTFT jump from 110 to 130 and it doesnt stay there for long. Too many variables i guess, just kinda come with the territory
jachin is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2005, 12:19 AM   #18
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

You don't still have your old stock injectors? Or does anyone else have a set you can use to troubleshoot?
willwren is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2005, 12:23 AM   #19
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 15,928
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BonneMeMN is on a distinguished road
Default

Maf screen in?
BonneMeMN is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2005, 08:04 PM   #20
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: springfield il
Posts: 1,369
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
jachin is on a distinguished road
Default

Old ones are laying around. the tips are cracked on a few of them. Yes my MAF screen is out. I was gunna mess with it too but it completely escaped my mind. Ill have to try that this weekend if i can ever find it. Thanx
jachin is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Odd engine surge at idle right after start. Bugsi 1992-1999 4 04-25-2006 08:49 AM
That'll buff right out... right? repinS Your Ride: GM Pictures & Videos 14 05-09-2005 09:55 PM
From rough idle to high idle randman1 1992-1999 25 09-07-2004 09:20 PM
'00SSEi:rough idle,high idle...Please Help.... GTP2SSEi General GM Chat 2 07-29-2003 01:46 PM
Idle idle or wacky tach? 94bonne98 1992-1999 6 01-31-2003 12:03 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:27 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.