motor cold and hot problems - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-30-2003, 11:26 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2003
Location: Indiana
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
93ssei is on a distinguished road
Default motor cold and hot problems

93 bonneville SSEI
Every morning when I wake up for school, I goto take off in my car. It runs bad out of hell(good) till I go about 5 miles and the motor gets warm it starts running crappy. It doesn't accerlerate near as much as it does when the motor is cold (like letting the car sit over night). I just changed the plugs, plug wires, oil, filter, oil filter. New rebuilt transmission. No codes.. any suggestions on what I should start out checking.
93ssei is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2003, 12:58 PM   #2
Senior Member
Posts like a 4 Banger
 
Join Date: Dec 2002
Location: Charlotte NC
Posts: 121
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Brian95Blown is on a distinguished road
Default

Id look for a possible fuel contamination problem, like rust in the rail or tank.
Brian95Blown is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2003, 01:00 PM   #3
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

Mine does the same. I've never found a good fix.
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2003, 01:27 PM   #4
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Apr 2003
Location: Central Maryland
Posts: 463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Nytro67 is on a distinguished road
Default

Once mine goes into closed loop it runs like a completely differnt car also. The acceleration and power just arent there! I wish there was something out there that would narrow the gap a little.
Nytro67 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2003, 03:08 PM   #5
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Sep 2002
Location: Chicago, IL
Posts: 2,409
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
acg_ssei is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Nytro67
Once mine goes into closed loop it runs like a completely differnt car also. The acceleration and power just arent there! I wish there was something out there that would narrow the gap a little.
Agreed... While it'* in Open Loop (warmup) mode, I wonder if there are sensors whose signals are being ignored, and after the temperature sensor says that the engine'* warm, a different set of parameters take over, and some tired sensors start handing in bogus readings.

Has the oxygen sensor been replaced recently, for starters?
acg_ssei is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2003, 06:00 PM   #6
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Apr 2003
Location: Central Maryland
Posts: 463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Nytro67 is on a distinguished road
Default

no, that may be somehitng i need to look into tho. any other sensors you can think of while im out 'sense'itizing?
Nytro67 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2003, 06:24 PM   #7
Senior Member
Posts like a Northstar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Western, Mass
Posts: 587
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Bassplayincrowe is on a distinguished road
Default

You wont have as much power because the engine is much warmer and the air isn't as dense.

Keeping the engine cooler is the biggest key in keeping your power. My 180 stat and 24k tranny cooler helps keep that down and i have a much smaller loss of power.
Bassplayincrowe is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2003, 09:20 AM   #8
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Apr 2003
Location: Central Maryland
Posts: 463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Nytro67 is on a distinguished road
Default

thanks. but i already have the 180* Tstat and a tranny cooler. i drive in Rush Hour in the DC Metro area, the second worst rush hour in the country. i spend most of the time over 200* F. no matter what ihave to keep it cooler its impossible. on hot days over 90*, i will be up to 220* sitting in traffic. Then when i want to get up and go, nuthin'. maybe its idiot protection so i dont blow my car up. :P
Nytro67 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2003, 09:35 AM   #9
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Apr 2003
Location: Central Maryland
Posts: 463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Nytro67 is on a distinguished road
Default

wouldnt it be 3 core if the tranny cooler runs through it? Im not sure how to tell by looking. i try it with the AC on and off all differnt ways. SOmetimes when i turn it on the temp goes down for a minute then shoots way up (If im sitting). my poor car has seen a lot of tough miles thats out of her 120,000, thats for sure.
Nytro67 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
hot hot hot jhill52788 1992-1999 2 07-07-2007 06:18 PM
hot, cold, hot, cold, 99 regal GSE harofreak00 Buick 6 02-09-2007 09:41 PM
A/C Problems - Cold then HOT then Cold then Hot!!!!! nick s 1992-1999 13 04-22-2006 11:40 AM
HOT HOT HOT! BonneMeMN Lounge 22 06-25-2005 12:46 AM
Feelin Hot Hot Hot LittleHoov General GM Chat 10 08-07-2003 01:41 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:34 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.