high idle in park and while driving HELP! - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-01-2005, 05:08 AM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2004
Location: E-Rap
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
italianstallion84 is on a distinguished road
Default high idle in park and while driving HELP!

ok, i took my 93 se to a mechanic to check the steering and when i go it back,i almost cried. he let it sit for more than 2 weeks without being started in the snow cold winter of michigan. when i first start the car, the idle is fine, but when i put it into gear, it idles high and without even touching the gas pedal to speeding exceeding 40 mph. then when i put it back in gear it idles at 3000 rpm!!!!! im so worried about my baby, the ses light has come on recently too, and it shuts off occasionally. the mechanic is closed for the weekend now and i need to use my car a lot this weekend........HELP!!!!
italianstallion84 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2005, 09:41 AM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Apr 2004
Location: Three Oaks, Michigan
Posts: 4,879
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
opensourceguy is on a distinguished road
Default

Reset the ECU. Pull the battery for 30+ minutes, and you should be okay.


-justin
opensourceguy is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2005, 01:26 PM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2004
Location: E-Rap
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
italianstallion84 is on a distinguished road
Default

thanks, i'll go give it a try right now and let ya know in 30 minutes.
-Ryan
italianstallion84 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2005, 02:51 PM   #4
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2004
Location: E-Rap
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
italianstallion84 is on a distinguished road
Default

its still not workin......now it shifts really funny, just not the way it should. and when i started it up after having the battery unhooked, it seemed the same then i put it reverse and it just started pulsating, it did that til i got out of the driveway and i punched it then it just didnt respond and felt it just in too high of a gear and wouldnt down shift to accelerate and its just real inconsistant now.
italianstallion84 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2005, 02:54 PM   #5
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jun 2002
Location: Bedroom, Ontario
Posts: 3,266
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Drifter420 is on a distinguished road
Default

I think there maybe a vacuum leak somewhere.. check the vacuum lines..
Drifter420 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2005, 03:38 PM   #6
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

You have an SES light? Have you pulled codes yet? That comes first, even before asking a question. That code will be the key to the fix.
willwren is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2005, 05:08 PM   #7
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2004
Location: E-Rap
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
italianstallion84 is on a distinguished road
Default

i dont have a reader so i went to the autozone 9 miles away and i got a code 21 saying that the throttle position sensor or wiring may be faulty, so i bought a new TPS but i cant take off the old one cuz the screws are on the bottom of it with little room between it and the exhaust manifold making it difficult
italianstallion84 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2005, 06:35 PM   #8
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2004
Location: E-Rap
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
italianstallion84 is on a distinguished road
Default

from what i can tell i have to take the entire throttle body off to get to the TPS on the underside of it. i cant reach any tools back there.
italianstallion84 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2005, 06:54 PM   #9
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

You don't need to have your codes read. 93 was the last year of the flash feature. You can read your own codes with nothing but a paperclip. The procedure is in Techinfo.

You can change the TPS without removing the TB. In your case, I'd buy an offset screwdriver. Removing the TB isn't so bad, though, and you could take the opportunity to clean it. It'll help performance alot.

To remove the TB:

1. Remove the plenum hose to the airbox.
2. Remove the MAF sensor (black square with wiring harness) from the TB and put in a safe place.
3. Disconnect the IAC valve and TPS.
4. Remove crossover pipe heatshield in order to remove throttle cable bracket.
5. Remove metal clips for both cables, and put in a safe place. Remember which cable was top and which was bottom.
6. Remove the throttle bracket.
7. Remove three nuts/studs and remove TB. Pull IAC and clean it with intake-safe cleaner and a toothbrush. Do the same with the TB, paying particularly close attention to the IAC passage.

Install the new TPS before putting it back together. This should take about 3 hours for a first-timer, and the only part you need to buy is a TB gasket. Torque specs are in Techinfo.
willwren is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2005, 07:11 PM   #10
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2004
Location: E-Rap
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
italianstallion84 is on a distinguished road
Default

thanks ill have to give it a shot tomorrow in the light
italianstallion84 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough idle and missing while driving troyhoch 1992-1999 20 04-13-2010 10:04 PM
driving lights off while driving 99bonne Audio (and aftermarket electronics) 2 01-25-2008 02:30 AM
car dies while driving then wont start for a while..? help 88bonnsse 1987-1991 23 05-29-2007 10:30 PM
High pitch squeal while driving... Hans 1992-1999 8 02-17-2005 04:18 AM
'00SSEi:rough idle,high idle...Please Help.... GTP2SSEi General GM Chat 2 07-29-2003 01:46 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:19 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.