Air Compressor works even Ignition is off - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-17-2010, 05:25 AM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Location: Germany
Posts: 98
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Knight-Design is on a distinguished road
Question Air Compressor works even Ignition is off

Hi,

i have the problem that the Air Compressor for the Ride Level works even when the ignition is off. so every morning is the battery empty.

is there a place where i should start my search first?

also everytime i turn the ignition on it bings for 20 seconds to remind me about the parking brake, my other bonneville doesn't do that, so is there also a way to cancel that?

Thanks for help and greetz from Germany

Manni
Knight-Design is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 07:59 AM   #2
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Yes, in the 96+ years GM took that power supply from direct to battery and put it on a ignition controlled relay. That way it can't run if the ignition is off and it won't drain the battery. Take a look at the wiring schematics and just swap that over to an ignition controlled.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 08:31 AM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Location: Germany
Posts: 98
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Knight-Design is on a distinguished road
Default

thanks!

good to know! but my other bonne doesn't do that or i haven't heard it till yet.

are maybe the shocks bad because it pumps every ~ 10 minutes for 5-10 sec.

but it also works when i turn the ignition on and wait the time like on my other bonne.

and do you have a clue what'* wrong with the park brake signal?

Greetz

Manni
Knight-Design is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 08:38 AM   #4
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Oh..sure. Stop using the parking brake and it'll stop bonging. Problem fixed!
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 08:52 AM   #5
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Location: Germany
Posts: 98
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Knight-Design is on a distinguished road
Default

lol, yeah sure, but my other bonne doesn't do this, only when i use the parking brake and go into a gear.

i only want to find out the difference so that i can bring both to the same level.

is it normal that it bongs directly after i turn on the ignition?
Knight-Design is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 08:58 AM   #6
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Ok, then you might want to tell us what your other Bonneville is as it'* not in your siggy and my ESP isn't working well this mornin
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 09:12 AM   #7
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Location: Germany
Posts: 98
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Knight-Design is on a distinguished road
Default

ahh, yeah, sorry.

both are 93 SSEI Bonneville, beside the color there isn't any difference between both cars.

and i checked now the wiring diagram and is it right that i should swap the orange cable which goes to fuse 12?

also in the book stands that only the lowering does run hot all the time, but not the compressor itself. this should only work with the ignition turned on, if i understand this right.

i found this information in the 93 service manual book 2
Knight-Design is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 10:34 AM   #8
Senior Member
True Car Nut
 
rjolly87's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Las Cruces, NM
Posts: 6,857
Thanked 298 Times in 246 Posts
rjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant future
Default

The best answer to fix the leveling is to find out why it is running all the time. Usually, the rear struts are the biggest culprit. My rear struts are absolutely shot, but my leveling pump doesn't come any where close to running my battery down. You may also want to try and shed weight of the rear end in the mean time <IE junk in the trunk, stuff in the back seat, etc>. The Bonneville should set level completely empty.
rjolly87 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 10:41 AM   #9
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

C'mon RJ, they changed it because of small leaks etc. I agree that the system can/should be fixed for the leaks, but also that the relay should be run through the ignition.

Can you post a pic of the schematic.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 01:18 PM   #10
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Location: Germany
Posts: 98
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Knight-Design is on a distinguished road
Default

here are the pics from the manual:



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us

Greetz

Manni
Knight-Design is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Steering pump replace... Done! and it even works charliemax 1992-1999 29 04-27-2007 09:31 PM
My headlights dont turn off EVEN WITH foglights off Hans Everything Electrical & Electronic 19 01-26-2007 09:27 PM
1994 SSE Air Compressor Running After Turning Off Engine markwilkins 1992-1999 4 09-08-2005 12:29 AM
A/C fan blows all the time... even with the ignition off. sa_sse 1992-1999 3 05-23-2004 10:19 AM
Air compressor stays on for long time after shutting car off 1995BvSSE 1992-1999 1 12-28-2002 02:28 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:53 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.