97 SSE High Idle after installing new fuel tank, pump and sender - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-12-2010, 09:22 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
zmurph is on a distinguished road
Default 97 SSE High Idle after installing new fuel tank, pump and sender

1997 SSE. After having new tank,new pump and sender installed. When I start the car, it will drive down the road at high speeds without ever touching the gas pedal. It will eventually idle down, sometimes after driving 35 miles, sometimes it stays at high idle. The weather has been very cold, but I never had the problem before the new pump was installed. Maybe a vacuum line got screwed up, fuel tank pressure sensor not installed properly, IAC, throttle body,fuel pressure regulator? Any suggestions? I appreciate the help. Thank you.
zmurph is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2010, 10:11 PM   #2
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

I would start with checking all the vacuum lines. Something might have been missed.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2010, 10:45 PM   #3
Senior Member
Posts like a Northstar
 
charliemax's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Valley Forge, PA
Posts: 598
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
charliemax is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by zmurph View Post
1997 SSE. After having new tank,new pump and sender installed. When I start the car, it will drive down the road at high speeds without ever touching the gas pedal. It will eventually idle down, sometimes after driving 35 miles, sometimes it stays at high idle. The weather has been very cold, but I never had the problem before the new pump was installed. Maybe a vacuum line got screwed up, fuel tank pressure sensor not installed properly, IAC, throttle body,fuel pressure regulator? Any suggestions? I appreciate the help. Thank you.
After what you probably paid to have that work done, why not take it back to the installer. Give them a chance to be reasonable, and straighten it out. Was this a friend or a shop who did the work?

They know what they messed with, and can backtrack quicker, than we can figure it out.
charliemax is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuel Pump and Sender on 97 Bonne Meatcircus 1992-1999 6 11-08-2010 12:04 PM
Replace fuel pump/sender 96-99* BillBoost37 Mechanical 0 03-05-2009 10:26 PM
Changing fuel pump/sender unit 2000-2005 Danthurs Electrical 0 01-13-2009 04:22 PM
How to change fuel pump or fuel sender unit Danthurs Mechanical 0 01-05-2009 03:28 PM
Fuel Pump and Sender? orcbait 1992-1999 3 07-16-2006 04:01 PM


Tags
1997, high, high idle, idle

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:11 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.