96 Bonneville SE Runs bad and doesnt start - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-16-2008, 01:09 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BigFig15 is on a distinguished road
Default 96 Bonneville SE Runs bad and doesnt start

I have a 96 Bonneville SE 131,000 miles and just recently the car has been acting up. Itll run fine when its cold but then you shut it off for a few mins to go in a store or something when you come back out to start it it spits and sputters and sometimes quits. When it does run it has a very hard time gaining speed. I have it in a shop right now and the mechanic has it narrowed down to the dash because he said when the car is spitting and sputtering he slams the dash and all the gauges go nuts once in a while when he does it the gauges work and the car runs very nice. Im in desperate need of help because there is over 500 bucks in labor just to find out what the deal is.

Ive replaced plugs, wires and cleaned the throttle body and ground block on the floor by the drivers side door. Also when my friend put the scanner on it, it was throwing out a IC Circuit not toggeling code and a CKP Sensor code.

Please please please help with this. Any info will be great.

Thanks a bunch guys
BigFig15 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2008, 01:44 PM   #2
Junior Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
vital49 is on a distinguished road
Default

He slams the dash as a means of troubleshooting? Sounds like you need to find a new mechanic.

How old is your fuel filter? Have you checked your fuel pressures at the rail with a mechanical guage?
vital49 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 02:22 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BigFig15 is on a distinguished road
Default

Yea he did. It doesnt matter the car is a beater. Bought it at an auction found out last week that who ever owned it before unplugged the check engine light. Its in pretty rough shape now. The fuel filter was replaced last year. It sat in the driveway pretty much all the time so it didnt get used much. Any help would be great
BigFig15 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 03:18 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
vital49 is on a distinguished road
Default

Well, the first thing I would do is plug the check engine light back in (not even sure how somebody would just unplug it, but that'* besides the point). I'm sure that it'll stay lit up when you start the car. If it does, have the codes retreived with a scanner. If you don't have one, AutoZone can do it for free for you.

Let us know what those codes are. It'll be the best first step to troubleshooting.
vital49 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 04:07 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BigFig15 is on a distinguished road
Default

My friend put a Snap On scanner on it, it was throwing out a IC Circuit not toggeling code and a CKP Sensor code.
BigFig15 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 04:25 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
vital49 is on a distinguished road
Default

Do you have the actual code numbers? List them all here.
vital49 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2008, 02:07 AM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BigFig15 is on a distinguished road
Default

I had them written down but I think I threw away the paper. Sorry
BigFig15 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2008, 10:43 AM   #8
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Feb 2004
Location: CT
Posts: 2,099
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
SSEBONNE4EVA is on a distinguished road
Default code

Start with the basics. Clean the battery cables and grounds, pull all sensor connectors on and off to establish continuity. Put a fuel system additive in and pull the IAC valve and clean it.
Then read the codes and post them here.
SSEBONNE4EVA is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
98 bonneville clicks once but doesnt start! hazz 1992-1999 3 12-22-2012 02:44 PM
Buick 3800 barely runs on cold start...then runs fine racer42 General GM Chat 3 03-04-2011 01:13 AM
Bad, bad, bad, bad vibrations.... SilverSleeper8704 2000-2005 11 07-30-2010 06:42 AM
my 88 cranks but doesnt start eddieinsac 1987-1991 8 07-22-2005 10:37 PM
Car Randomly doesnt start 94bonnyV 1992-1999 17 03-03-2003 04:30 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:00 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.