starter solenoid keeps breaking - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1987-1991 Parley with regards to your 1987 to 1991 Bonneville, Olds 88 or Buick Le Sabre Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-30-2003, 09:54 PM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2003
Location: Sweden
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
peterninja is on a distinguished road
Default starter solenoid keeps breaking

Hi guys!
Im sitting in Sweden with a -91 Bonneville SSE with a problem.

The problem is that the starter solenoid keeps breaking for me.

I replaced it for about three weeks ago, and now it* broken again.

Please help me solve this problem, it drives me crazy!!!

Regards
Peter
peterninja is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2003, 10:00 PM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: May 2002
Location: Edmonton, AB Canada
Posts: 2,621
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DeathRat is on a distinguished road
Default

How in the HELL does it keep breaking though?
Are you hitting it? Or is it just that the Starter Drive doesn't engage the flywheel? if the later, try "Shimming" the starter!
DeathRat is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2003, 10:07 PM   #3
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2003
Location: Sweden
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
peterninja is on a distinguished road
Default

No of course im not hitting it!!

And your other question is exactly my question.

Ive changed the solenoid 3 times in 3 years, but the last 2 within 3 weeks.

And the starter is the same, and the shims are the same.

So, what* the reason for this breakdown?

Peter

Ps The solenoid does not engage at all
Ds
peterninja is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2003, 10:10 PM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 3,392
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
fuddyduddy121 is on a distinguished road
Default

Sometimes the wiring and cables and connections can become corroded down there and cause the same problems. I had to have some of the terminals replaced on my 89 because I had the same problems.
fuddyduddy121 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2003, 10:16 PM   #5
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2003
Location: Sweden
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
peterninja is on a distinguished road
Default

Hi fuddyduddy121

Hm i have measured the resistent on the cabels and nothing unusual there.
Do you think that it can still be the problem?

The connector on the big pluscable was a bit corroded when i changed the solenoid last time, but i rinsed it shining so .... ????
peterninja is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2003, 10:21 PM   #6
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 3,392
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
fuddyduddy121 is on a distinguished road
Default

Look where the cables attach to the starter, at the terminals.

The problem is usually not in the wires, but at the starter where the wires connect. You may try replacing the terminals that are on the starter and the cable ends. You can also try scrubbing them with a wire brush or soaking them in baking soda and water.
fuddyduddy121 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2003, 10:26 PM   #7
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2003
Location: Sweden
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
peterninja is on a distinguished road
Default

fuddyduddy121

Eh, the cables connect at the solenoid (that keeps stop working) and it* a brand new part everytime.

Nice tip with baking soda and water though.

Peter
peterninja is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2003, 10:41 PM   #8
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2003
Location: Sweden
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
peterninja is on a distinguished road
Default Please read this

To all you nice people that* trying to help me!

Please remember that my native language is Swedish not English!

So if my answers seems like im irrogant or sarcastic (or if my spelling sucks), is it just beacuse im pulling together all my "scoolenglish" just to make me understood.

Im VERY greatfull for all the advise / tip i can get!

Regards
Peter
peterninja is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2003, 11:04 PM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: May 2002
Location: Edmonton, AB Canada
Posts: 2,621
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DeathRat is on a distinguished road
Default Re: Please read this

Quote:
Originally Posted by peterninja
To all you nice people that* trying to help me!

Please remember that my native language is Swedish not English!

So if my answers seems like im irrogant or sarcastic (or if my spelling sucks), is it just beacuse im pulling together all my "scoolenglish" just to make me understood.

Im VERY greatfull for all the advise / tip i can get!

Regards
Peter
No problem....Sometimes I come across a little "gruff" at times too.....
Is the Starter Drive working at all? *IE: making a noise?*
If so try new shims.
If not try to see if there is "POWER" even getting to the Solinoid.
Are you using GM parts too BTW? Most "jobber" parts are just "remanufactured cores" & not NEW parts like GM. That could also be your problem.
DeathRat is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2003, 12:29 AM   #10
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 3,392
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
fuddyduddy121 is on a distinguished road
Default

Oh, OK, so the terminals are brand new with every new solenoid. Does the starter sound wrong, does it stay engaged too long, or is it very loud?
fuddyduddy121 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starter Solenoid 1994 SSEI obiwanshinobi 1992-1999 1 10-28-2009 07:22 AM
Starter solenoid clicks but starter not start goldeni Everything Electrical & Electronic 6 09-11-2009 12:25 PM
Stoplamps fuse keeps breaking raninator84 Everything Electrical & Electronic 9 03-24-2008 12:18 AM
No-start, suspecting starter solenoid or ign. switch Alibi 1987-1991 4 02-22-2008 09:46 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:05 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.