No Start but it cranks! - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1987-1991 Parley with regards to your 1987 to 1991 Bonneville, Olds 88 or Buick Le Sabre Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-25-2005, 06:42 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Location: Northern Michigan
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
SuperchargedFury is on a distinguished road
Default No Start but it cranks!

Ok so i need a list of things to check on my uncles 88 LE bonnie.
Its got a no start issue. it ran great but he was driving it, he shut it off,
went back to it about an hour later and NO START! :( So he had it towed back home, it was just down the road luckily. I told him i'd give him a hand at fixing it. Could someone make me a list of things to check for. I'm thinking its ignition related. maybe the crank sensor, it was running great then just died out?! Its gotta be something easy.
If one of you 87-91 masterminds could make me a troubleshooting list it would be much appreciated. Thanks In Advance. Also it cranks fine, fuel pump it new and working, and there is no unusual noise when cranking. Thanks!
SuperchargedFury is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2005, 09:55 PM   #2
Senior Member
Posts like a Camaro
 
padgett's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Orlando, Florida
Posts: 872
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
padgett is on a distinguished road
Default

padgett is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2005, 10:31 PM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Location: Northern Michigan
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
SuperchargedFury is on a distinguished road
Default THANK YOU!

Thanks this outta help out!

Does the problem i described sound like anything in particular to you?
SuperchargedFury is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2005, 12:01 AM   #4
Senior Member
Posts like a 4 Banger
 
Join Date: Mar 2005
Location: Appleton, WI
Posts: 124
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2seater is on a distinguished road
Default

I would follow Padgett'* lead but it does sound like crank sensor. If it loses one of the signals from the sensor (don't remember which) it will continue to run but will not restart. It needs both signals from the sensor for startup.
2seater is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2005, 12:59 AM   #5
Senior Member
True Car Nut
 
rjolly87's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Las Cruces, NM
Posts: 6,857
Thanked 298 Times in 246 Posts
rjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant future
Default

Quote:
Originally Posted by 2seater
If it loses one of the signals from the sensor (don't remember which) it will continue to run but will not restart.


had both out <not at same time>. crank sensor would cause the car not to start, and torwards the end, would actually cause the car to die. cam sensor: the car just didnt have the umph off the line it normally did <and would throw a code>.
rjolly87 is online now   Reply With Quote
Old 07-26-2005, 11:21 AM   #6
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Feb 2004
Location: CT
Posts: 2,099
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
SSEBONNE4EVA is on a distinguished road
Default no start

also a dirt or loose pin connector at the ICM could cause an intermitten stall.
Is the crank sensor original?
SSEBONNE4EVA is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2005, 04:16 PM   #7
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Location: Northern Michigan
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
SuperchargedFury is on a distinguished road
Default

I wont be able to check on these things for a while but i'll post what i find when i get a chance. Thanks
SuperchargedFury is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2005, 10:44 PM   #8
Senior Member
Posts like a 4 Banger
 
Join Date: Mar 2005
Location: Appleton, WI
Posts: 124
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2seater is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by rjolly87
Quote:
Originally Posted by 2seater
If it loses one of the signals from the sensor (don't remember which) it will continue to run but will not restart.


had both out <not at same time>. crank sensor would cause the car not to start, and torwards the end, would actually cause the car to die. cam sensor: the car just didnt have the umph off the line it normally did <and would throw a code>.
What I meant was there are two signals from the crank sensor, 18x and 3x. The two signals together determine TDC for starting purposes. Once the engine is running it doesn't need to compute the TDC and will operate from the ICM and ECM timing control as long as the 18x signal is present. The 3x signal is no longer needed. If either signal from the crank sensor has failed, it can no longer determine TDC and will not generate a signal to start fuel flow, or spark, for starting. The cam sensor only starts the correct sequence for the injectors and it will start and run without any cam sensor at all. If the sequence is off due to lack of cam signal, low speed driveability may not be as good, but it depends if the ECM has guessed right on sequence and will likely change each time the engine is started.
2seater is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2005, 11:45 PM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Apr 2004
Location: Three Oaks, Michigan
Posts: 4,879
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
opensourceguy is on a distinguished road
Default

seems like everyone has their info straight.

since it is an LE, i am going to probably go out on a limb, and say it doesn't have a tachometer? If it does, that will be extremely handy for you. If the tachometer does NOT move when cranking, it is an ignition related issue. If it does move when cranking, then the ignition ssytem is working properly up until the coils. So it could be the coils have failed, wires failed, or plugs fouled.

One last thing, make sure the SES light comes on when the ignition is turned on.. it'* far out there though..
opensourceguy is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2005, 02:39 AM   #10
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Location: Northern Michigan
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
SuperchargedFury is on a distinguished road
Default

I recall when drivingit that it does not have a tach but I'll use the spare autometer we have and just hook it up to test it. what wire shold i hook into? Oh and the SES did come on when the key first turned, i dont remeber if when cranking. i'll check for codes first.
SuperchargedFury is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cranks but no start...intermittant. Fuel pump? But it works olds9298 1992-1999 4 10-07-2007 10:27 PM
Cranks but won't start 95naSTA 1992-1999 9 12-22-2005 11:13 AM
my 88 cranks but doesnt start eddieinsac 1987-1991 8 07-22-2005 10:37 PM
94 SSEi cranks but won't start... SynthDude2001 1992-1999 37 01-20-2005 01:57 PM
88 Bonneville cranks but won't start bufordberry 1987-1991 6 07-07-2004 11:37 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:02 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.