Been working on the car - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Your Ride: GM Pictures & Videos Post pictures, sounds, and VIDEOS of Your GM Vehicle. We want to see 'em! (Any picture or video files must be posted on a server somewhere to be linked here). Also post pics of Regional or National meets.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-10-2006, 08:37 PM   #1
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern Indiana
Posts: 359
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bjjoh is on a distinguished road
Default Been working on the car

Heres all the parts I started off with


Heres close-up of the parts




Here we are starting on the car, Jess is doing the honors of getting the fuel rail off


Here the TB is off and the Upper Intake is loose and ready to come off the motor


Here the upper intake is on the bench ready for clean out and the stock insert runners to come out.


Heres the lower intake manifold


Heres the ZZP HV unit


Heres the zzp part installed upper intake reinstalled, fuel rail back on. The circled part is the zzp part under the upper and between the lower.


It was quite an experience. Have been taking it easy on the motor so far. Anybody who has this part was your idle "lumpy" to start with. I'm hoping the computer will relearn its idle.
bjjoh is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2006, 08:51 PM   #2
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Jul 2004
Location: New York City
Posts: 1,912
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
OLDsman105 is on a distinguished road
Default

Is that a WP underdrive pulley.? Cool work keep us posted.
OLDsman105 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2006, 08:52 PM   #3
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern Indiana
Posts: 359
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bjjoh is on a distinguished road
Default

Yeah it is a wp underdrive pulley.
bjjoh is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2006, 09:42 PM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
95naSTA's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Philly
Posts: 4,508
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
95naSTA is on a distinguished road
Default

Watch out. Your gonna catch heat from installing a HVII before a cam or rockers..
I installed this two years ago with only an intake, chip, highflow cat, and muffler. And I did notice a difference in the butt dyno. But it has been even stated by zoomer that it'* by no means a beginner mod in the sence that you need to have that engine flowing way more(cam & pems/headers) and raise the shift points much higher to take advantage of it in the 1/4 mile.
You will enjoy this mod on the highway though.
Good work though after I installed the HVII, I felt confident enough to do a cam & head install a few months later.

And to answer you question. Your idle should not be lumpy. That sounds like a vac leak to me.
It looks like you reinstalled a stock gasket between the LIM and HVII which is good. What did you use between the HVII and the UIM?
95naSTA is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2006, 10:20 PM   #5
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern Indiana
Posts: 359
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bjjoh is on a distinguished road
Default

I ended up making a gasket with the tube of goop, that I recieved with it
bjjoh is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2006, 10:37 PM   #6
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern Indiana
Posts: 359
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bjjoh is on a distinguished road
Default

Theres no SES light and no coolant leaking, gas mileage good just a slight lump when idling in drive(about 600 rpm) other than that no other symptoms. I know it was stated that your motor should be breathing better before you install one, but it helps the motor breathe better in the upper rpm range anyways and Im not necessarily doing it for 1/4 mile times just some more fun.
bjjoh is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2006, 10:47 PM   #7
Senior Member
True Car Nut
 
95naSTA's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Philly
Posts: 4,508
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
95naSTA is on a distinguished road
Default

Still there should be no lope. When I didn't seal my HVII right after my cam install I had a monster lope. After I redid the seal the lope almost went away. As I should have a small lope from the cam.
You may want to redo the seal between the HVII and UIM with some red RTV.
95naSTA is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Been working on this for about an hour..... willwren General GM Chat 18 05-31-2007 05:00 PM
holy crap its been a while since ive been here boseman350 Lounge 16 01-13-2006 12:23 AM
Been gone a while whats been happening? Kennginn Lounge 9 09-03-2005 11:09 PM
Been Busy working in the Bonne h1081dan General GM Chat 4 10-10-2004 09:15 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:43 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.