I replaced Cam Sensor and still no fix. (Code 42) - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Oldsmobile When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-13-2011, 07:12 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
porksoda's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Clovis NM
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
porksoda is on a distinguished road
Question I replaced Cam Sensor and still no fix. (Code 42)

Well I have had the code 42 for a while now and I decided to replace the Cam Sensor.
That did not fix my problem. Whats the next step do you guys think I should do?
The check engine light turns on randomly and some times the car will just shut off while driving. When it does that my cruise control doesn't turn back on for a bit.
It do the famous Cranking but does not turn over.
So any ideas?
porksoda is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2011, 08:11 PM   #2
Senior Member
Certified GM nut
 
2k2cse's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Newfoundland, Canada
Posts: 2,112
Thanked 18 Times in 17 Posts
2k2cse has a spectacular aura about2k2cse has a spectacular aura about
Default

Is it getting fuel? Is your fuel pump working properly and holding pressure?
2k2cse is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2011, 09:33 PM   #3
Senior Member

True Car Nut
 
sseidriver97's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Portage mi
Posts: 7,124
Thanked 3 Times in 3 Posts
sseidriver97 is on a distinguished road
Default

code 42 is also related to the icm.Start your car and heat the icm up with a heat gun or hair dryer and see if after it warms up it dies if so your icm is bad.Also check out all your wiring between the icm and cam sensor
sseidriver97 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2011, 01:16 AM   #4
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
porksoda's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Clovis NM
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
porksoda is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by 2k2cse View Post
Is it getting fuel? Is your fuel pump working properly and holding pressure?
Yeah. I hooked up the pressure gauge and I am getting a good reading when the car is just sitting and when it is running too.

I am not getting spark. That is why its not turning on.
porksoda is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2011, 01:19 AM   #5
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
porksoda's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Clovis NM
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
porksoda is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by sseidriver97 View Post
code 42 is also related to the icm.Start your car and heat the icm up with a heat gun or hair dryer and see if after it warms up it dies if so your icm is bad.Also check out all your wiring between the icm and cam sensor
Thanks for the info! Ill have to give that a try.
porksoda is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2011, 04:18 AM   #6
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
porksoda's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Clovis NM
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
porksoda is on a distinguished road
Default

Do you guys think if I were to replace my crank sensor that it will fix my problems?

Could it possibly be my ECU going bad? Maybe getting hot and not sending spark?
porksoda is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2011, 04:20 AM   #7
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
porksoda's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Clovis NM
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
porksoda is on a distinguished road
Default

Not ECU I mean ICM.
porksoda is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2011, 11:04 AM   #8
Senior Member

True Car Nut
 
sseidriver97's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Portage mi
Posts: 7,124
Thanked 3 Times in 3 Posts
sseidriver97 is on a distinguished road
Default

yes if it runs while cool then after warm it dies out it sounds alot like a typical failing icm also that would be your associated code 42
sseidriver97 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2011, 07:43 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
cptnjohn is on a distinguished road
Default

my 1994 88 was also randomly shutting down, however it always would start right back up. I've replaced the crankshaft sensor and that seems to have done the trick.
cptnjohn is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Replaced MAP Sensor, Light went out but still getting P0108 code? douglas 1992-1999 4 12-11-2010 02:44 AM
Replacing Cam sensor, got it replaced, missing magnet??..... Bonneville92V688 1992-1999 14 02-17-2008 01:53 AM
Code 341, replaced sensor...still problems Bassplayincrowe 1992-1999 8 07-17-2006 01:38 PM
HELP! cam sensor error... and its NOT the cam sensor Sprig Everything Electrical & Electronic 3 06-17-2006 11:13 AM
EGR low flow. Replaced EGR, still getting code 1997_LeSabre 1992-1999 8 04-20-2005 10:06 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:33 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.