help with poor running 93 grand am 3300 --FIXED-- - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Lounge For casual talk about things unrelated to General Motors. In other words, off-topic stuff. And anything else that does not fit Section Description.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-30-2007, 11:16 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
harofreak00 is on a distinguished road
Default help with poor running 93 grand am 3300 --FIXED--

1993 Grand Am SE 3300

I am not sure where to go about checking things on this motor. When driving, it will BARELY want to move, chugging along in 1k RPM jumps. it idles bad, and has a loud ticking. I unplugged the fuel injector connectors while running and could barely notice a change on any of the cylinders. there is no check engine light on. where do I start?

the plugs and wires are not that old, maybe 1 year? I did them myself. I'm thinking possible fuel pump?

here is a video of how it runs right now

harofreak00 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 08:46 AM   #2
Junior Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
vital49 is on a distinguished road
Default



This is funny only because I can relate...

We had a 92 Cutlass Ciera with the 3300. We used to call that car the Gutless because it had no nuts. It got worse and worse over time...

Ended up being a clogged fuel filter. How old is the one on that car? For $7, that'* where I'd start.
vital49 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 01:37 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
harofreak00 is on a distinguished road
Default

fuel filter is probably original for all i know...

that sounds like a good starting point, makes sense

thanks Mark!
harofreak00 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 05:21 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
harofreak00 is on a distinguished road
Default

wow Mark, the fuel filter changed things a complete 180.. it idles perfect now..

however, it is still having problems getting moving. I am pretty sure the trans is on the way out, it isnt changing gears at the right time, and if I floor it in first it takes a good 5 seconds to get to 20 mph... but it revs in idle just fine.
harofreak00 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 05:45 PM   #5
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

Freaking thing sounds almost like it has a bad balancer or other issue as well..

Does the engine run ok now?

The 3T40 Trans is a pretty good solid trans... You may want to change the fluid and filter and see if that helps.. I have seen the filters plug up...

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 05:48 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
harofreak00 is on a distinguished road
Default

the engine runs fine.

I'm not sure that I wanna do the trans fluid job, as its not my car...

is there anything else I could check before I do it?
harofreak00 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 05:56 PM   #7
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by harofreak00
the engine runs fine.

I'm not sure that I wanna do the trans fluid job, as its not my car...

is there anything else I could check before I do it?
You could check the adjustment of the TV cable... The 3T40 is a hydraulically controlled unit... And it uses no Vac Modulator... Shifts and shift feel is all done by the governor and the TV...

Short of that its a fluid and filter change... And if the issues is still present, then its some sort of internal issue in the valve body of the clutches, bands, seals or thrust washers..

That 3300 is really not a bad motor, and the 3T40 is usually pretty hard to kill

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 05:59 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Bonneville92V688 is on a distinguished road
Default

TV adjustment (probably worth a shot) -

(WITH THE CAR OFF) -

1. Depress and and hold down the metal readjusting tab at the engine end of the TV cable.

2. While holding the tab in, move the slider until it stops against the fitting.

3. Release the adjustment tab.

4. Rotate the throttle lever to the maximum stop position (WOT). The cable will ratchet through the slider and will automatically readjust itself.

5. You are done! Test drive and see if it fixed it.

For anyone that doesn't know, the TV cable controls the transmission'* line pressure, and also the feel of the shifts and timing, also downshifts.
Bonneville92V688 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 06:20 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
harofreak00 is on a distinguished road
Default

when I first went out there to look for the TV cable.. i found this connector on the front of the trans unplugged.. i was like WTF.. this should fix it

Name:  DSC08323.jpg
Views: 3
Size:  61.6 KB

plugged it in,, nothing different

so then I did the TV cable.. and there it is after the adjustment
Name:  DSC08325.jpg
Views: 3
Size:  80.8 KB

still nothing

when I put it in gear with the parking brake.. i can hear a not so good noise coming from the trans, right about where the TC would be..
harofreak00 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 06:38 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
harofreak00 is on a distinguished road
Default

actually it is better.. kinda...

I took it out on the highway instead of my residential roads.. it does not wanna seem to shift right only if at WOT.. if I keep it at 50% throttle it seems ok...

however, it does not have near the power it should off the line...

what would happen if I run with the TV cable all the way back, and not put it at WOT to set it.. does that increase or decrease the pressure?
harofreak00 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3300 Help petraman Lounge 1 10-25-2006 09:48 PM
Look at my poor poor trunk, what's wrong with this? TaylorD General GM Chat 19 03-20-2004 08:54 PM
that poor poor neon...like i care! SSEimatt93 Lounge 4 10-22-2003 03:48 PM
poor poor civic LOL SSEimatt93 General GM Chat 6 05-12-2003 11:05 AM
Poor Poor Hollywood :( Tamara 1992-1999 3 11-17-2002 07:28 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:31 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.