Attention GM gurus! I FIXED IT!!! - Page 2 - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Lounge For casual talk about things unrelated to General Motors. In other words, off-topic stuff. And anything else that does not fit Section Description.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-09-2006, 06:40 PM   #11
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by MyLittleBlackBird
Timing was never messed with. The drive gear for WP has a spined shaft set up. You just grease the shaft on the WP and slide it in. What I was saying is, is it possible that with that other water pump so bad off that it greated a lot of tension. Nothing was ever done to adjust the timing in any way. Went over everything twice with three people to find any sensors that may have been left unplugged. Nothing. Only other thing done at the time was new plugs and the little boot things on that crazy A$$ ignition module thing.


Jr. The nasty engine mount on the front of that engine has three bolts holding it to the block. How the crap do I get those out without pulling the engine or dropping the sub frame? Believe me, a hole saw has crossed my mind on this one... Any suggestions? I can get them backed out but they just hit the fender well.

P.*. Thanks for the vote of confidence on setting timing. I sorta assumed that after I read the manual. How do I get that blasted cover off though?!

Hence why i feel you have walked into a mine field and the reason I do not own a Quad...lol

We in the past have actually unbolted mounts, and I forget if we screwed with the subframe... we managed to jack the engine all around Via a board of wood and managed the bolts out...A royal PITA..

If you remove the torque axis mount bolts at the fender well, it should allow you to move the engine up and down with a jack and ofcourse the old trusty board of wood... If memory serves that ggave us just enough room to get the bolts out( don't quote me on that )... Been a while seince I have played with a Quad...

and to get that cover off you will have to have a puller to pull the crank pulley, I don't remember if an idler has to be removed or not... I don't think the alternator is in the way..

Again its a PITA

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 06:42 PM   #12
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by MyLittleBlackBird
Quote:
Originally Posted by duffer26
also take that cover off from under side of the plate make syre it id ok aswell
As in, just loosen the plate and then take the timing cover off? BRILLIANT! I don't think I can torque it back on then, but I think I'll manage... If that'* what you're suggesting, that'* what I'm doing. I just don't want to tear it down to the cams and then find out that'* not it.
Like I mentioned as well, That Coil housing is problematic at best... They go bad all of the time and may even be hard to find in a junk yard... Sometimes they do burn out...

Does it just run really bad or is it a Miss?

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 06:43 PM   #13
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3,295
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
MyLittleBlackBird is on a distinguished road
Default

Got a crank pulley puller(did Big_News_1'* cam, remember?). Only thing I don't have is the pins for the cams. I'd think I could get some roll pins and use those. Also, I like just jacking it way way up. Sounds sooo much simpler. Do you remember if you unhooked the dog bone thingee on bottom prior to this?
MyLittleBlackBird is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 06:47 PM   #14
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3,295
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
MyLittleBlackBird is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by jr's3800
Does it just run really bad or is it a Miss?

Seems like a late fire. Runs better in the upper revs though. Know any ways to test the ignition piece aside from buying a new one? Oh wait, find someone else who has one and borrow it... duh. Doubt I can do that buuuuut... I'll see. Maybe pull the plugs and see what that says. Guy that owns the car started it and said it sounds like it'* backfiring through the intake manifold(timing again?). But it isn't a consistent thing. Minefield indeed.....
MyLittleBlackBird is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 06:49 PM   #15
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by MyLittleBlackBird
Got a crank pulley puller(did Big_News_1'* cam, remember?). Only thing I don't have is the pins for the cams. I'd think I could get some roll pins and use those. Also, I like just jacking it way way up. Sounds sooo much simpler. Do you remember if you unhooked the dog bone thingee on bottom prior to this?
Damn good question... I believe that we did... Should make it easier to move the motor around... If you have a couple of long bolts the right size they should work as well...


You aren't going to take this apart are you? You check everything already? I don't want to see you go through all of this if you don't have to...

And being curious here, How many miles are on the old sunfire?

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 06:49 PM   #16
Senior Member
Posts like a Camaro
 
Join Date: Jan 2004
Location: Colorado Springs C.O.
Posts: 851
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
duffer26 is on a distinguished road
Default

one thing to check is the fuel persure reg when mine took a dump on my 2.3 it was just poring fuel in the plenum ad doing like what you are saying get to top end and ran like stink but was dead on botom just pull the vac hose off and see whats up lol cant hurt
duffer26 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 06:54 PM   #17
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3,295
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
MyLittleBlackBird is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by jr's3800
And being curious here, How many miles are on the old sunfire?

120k or so....
MyLittleBlackBird is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 06:56 PM   #18
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3,295
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
MyLittleBlackBird is on a distinguished road
Default

I should also say that I was kneeling on the top of the engine(on that ignition module plate no less) for extensive times while I fought with caked on gasket material from the WP to block surface....



Quote:
Originally Posted by duffer26
one thing to check is the fuel persure reg when mine took a dump on my 2.3 it was just poring fuel in the plenum ad doing like what you are saying get to top end and ran like stink but was dead on botom just pull the vac hose off and see whats up lol cant hurt
Will do. I too do not want to fight the damned timing cover any more than I want to think about it. Only time I want something to do with cam timing is when it comes to performance. That, this is not.
MyLittleBlackBird is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 07:05 PM   #19
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

Check everything first and then get back to us... I was looking for a good pic of the timming chain set up... But couldn't find one..

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 07:20 PM   #20
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3,295
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
MyLittleBlackBird is on a distinguished road
Default

It'* similar to this....


Name:  mines.jpg
Views: 0
Size:  12.5 KB
MyLittleBlackBird is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Stumbles on Acceleration --- Fixed--Fixed--Whew! doorunrun Buick 10 03-02-2008 07:54 PM
fixed the hubs and rear struts and still not fixed...HELP ptrfair 2000-2005 8 08-16-2007 11:20 AM
Strut Rubbing - TOTALLY FIXED - *Fixed Pics 2/28/08* wjcollier07 1987-1991 33 06-17-2006 07:57 AM
ATTENTION ATTENTION!!! harofreak00 Lounge 15 09-21-2005 11:30 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:14 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.