power steering not working - GM Forum - Buick, Cadillac, Olds, GMC & Pontiac chat

GMC/Chevrolet Truck/SUV When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

power steering not working

Old 01-12-2019, 12:40 PM
  #1  
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 90
Thanked 4 Times in 4 Posts
wes104 is on a distinguished road
Default power steering not working

i have a 1989 gmc r3500 with a 454 that when its below 1000 rpms the power steering doesn't work but as soon as you rev it it works.its hydro boost if that helps any.the pump also runs the brakes and as far as i can tell they work fine.should i replace the pump or look elsewhere
wes104 is offline  
Old 01-12-2019, 01:56 PM
  #2  
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
carfixer007 is on a distinguished road
Default

Is the fluid foamy? Could be the pump but make sure your fluid is clean and full.
carfixer007 is offline  
Old 01-12-2019, 05:11 PM
  #3  
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 90
Thanked 4 Times in 4 Posts
wes104 is on a distinguished road
Default

Originally Posted by carfixer007 View Post
Is the fluid foamy? Could be the pump but make sure your fluid is clean and full.
you think i should just replace pump or also replace the hydraulic brake booster
wes104 is offline  
Old 01-12-2019, 05:26 PM
  #4  
Senior Administrator



Certified Car Nut
 
Join Date: Jul 2003
Location: Dark Side, NY
Posts: 16,342
Thanked 1,273 Times in 949 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

You didn't even answer his question.
__________________
Weather Underground PWS KNYHORSE11
Mike is offline  
Old 01-12-2019, 05:30 PM
  #5  
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 90
Thanked 4 Times in 4 Posts
wes104 is on a distinguished road
Default

Originally Posted by Mike View Post
You didn't even answer his question.
Originally Posted by carfixer007 View Post
Is the fluid foamy? Could be the pump but make sure your fluid is clean and full.
sorry no its not foamy and is clean
wes104 is offline  
Old 01-12-2019, 07:07 PM
  #6  
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
carfixer007 is on a distinguished road
Default

There'* a spool valve that opens for the assist and they sometimes will get gunky and not open as they should.
Make sure the vacuum side is hooked up properly and not leaking. Check the vacuum tank and make sure it holds.
Do you have a way to check pressures?
carfixer007 is offline  
Old 01-12-2019, 07:59 PM
  #7  
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 90
Thanked 4 Times in 4 Posts
wes104 is on a distinguished road
Default

Originally Posted by carfixer007 View Post
There'* a spool valve that opens for the assist and they sometimes will get gunky and not open as they should.
Make sure the vacuum side is hooked up properly and not leaking. Check the vacuum tank and make sure it holds.
Do you have a way to check pressures?
do you think i should try a flush and new pump?i dont know if it matters but pump was a re manufactured pump.and i should have a way to check.and truck has no vac leaks.there isnt any vac lines on a hydroboost is there?
wes104 is offline  
Old Yesterday, 01:00 AM
  #8  
Senior Member


Posts like a Corvette
 
Join Date: Feb 2015
Location: Earth
Posts: 1,305
Thanked 190 Times in 170 Posts
CathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to behold
Default

Originally Posted by wes104 View Post
pump was a re manufactured pump
So . . . the pump currently installed is a replacement pump?
CathedralCub is offline  
Old Yesterday, 01:08 AM
  #9  
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 90
Thanked 4 Times in 4 Posts
wes104 is on a distinguished road
Default

Originally Posted by CathedralCub View Post
So . . . the pump currently installed is a replacement pump?
yes replaced jan 2017
wes104 is offline  
Old Yesterday, 01:36 AM
  #10  
Senior Member


Posts like a Corvette
 
Join Date: Feb 2015
Location: Earth
Posts: 1,305
Thanked 190 Times in 170 Posts
CathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to behold
Default

Might be a bad pump or bad hydroboost. The hydroboost gets pressure first, then allows residual pressure to pass to the steering gear. Could be something gummed up in the hydroboost.

What did the original pump do when it failed?
CathedralCub is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: power steering not working


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.