S.O.B.!!!! I desperately need a part # now -please help. - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


General GM Chat When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made. Chat about all things GM (and related cars). Off-topic stuff should be in the Lounge, and all Model specific mechanical problems should be posted in the proper forum.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-15-2004, 01:57 PM   #1
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2002
Location: Sauk Centre, MN
Posts: 5,458
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
OLBlueEyesBonne is on a distinguished road
Default *.O.B.!!!! I desperately need a part # now -please help.

Went out at 7:30 AM to start my 99 SSEi and the friggen heater fan won't blow. For pete'* sake, it was -21*F!!!
I Shut the climate control off and back on and stil no go. Shut the car of and still no go. I switched modes on the climate control from floor to defrost to bi-level to vent and I can hear it switching positions in the vents, but no fan.
My brother had the same problem in his 1998 GP SE last week and so he ran a direct connection to the fan, so his fan is on high all the time. I don't want to do that, but if it comes down to it I may have to. Sucks -BIG TIME!!!!
I am guessing it is the climate control unit. So does anyone have a digital climate control unit from a 1999 (which years work in 99'*?)? Or can I get a part # to check out over at www.gmpartsdirect.com?

Thanks in advance,
Martin
OLBlueEyesBonne is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2004, 02:46 PM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 3,392
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
fuddyduddy121 is on a distinguished road
Default

Wait a minute, first you need to check for 12V+ at the fan motor when on high, to eliminate a bad fan motor.

The head unit does not regulate fan speed, that is done by the programmer in combination with the blower control module.

http://www.bonnevilleclub.com/forum/...pic.php?t=5920
fuddyduddy121 is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2004, 06:48 PM   #3
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Dec 2002
Location: Halifax, Canada 91SSE / 97SSEi
Posts: 5,857
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Merlin 91/97 is on a distinguished road
Default

-21F... ouch... figures something to do with heat would die on a really really cold day...
Merlin 91/97 is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2004, 08:56 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Custom88 is on a distinguished road
Default

um, stupid question but did you try adjusting the fan speed manually? On the electronic climate control the car won't turn on the fan until the engine is warmed up to avoid blowing cold air, plus it assists in faster warm-ups..
Custom88 is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2004, 09:35 PM   #5
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2002
Location: Sauk Centre, MN
Posts: 5,458
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
OLBlueEyesBonne is on a distinguished road
Default

But I had let it sit and idle for 15 minutes and it still wouldn't speed up. The engine temp was up to 125.
OLBlueEyesBonne is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2004, 09:36 PM   #6
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2002
Location: Sauk Centre, MN
Posts: 5,458
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
OLBlueEyesBonne is on a distinguished road
Default

Fuddy, where is the blower control module and would it be the same as on my 1994? If so I'll just swap it out of that and if that'* the problem I'll pick a new one up for the 'i'.
OLBlueEyesBonne is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2004, 10:45 PM   #7
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: May 2002
Posts: 2,936
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sse1990 is on a distinguished road
Default

Did you happen to check all the fuses and cuircuit breakers ( if yours has any)???

That would be the first place I woudl check.
sse1990 is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2004, 11:19 PM   #8
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 3,392
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
fuddyduddy121 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by OLBlueEyesBonne
Fuddy, where is the blower control module and would it be the same as on my 1994? If so I'll just swap it out of that and if that'* the problem I'll pick a new one up for the 'i'.
Not sure if it'* the same because the systems are slightly different. It'* located in the center rear of the engine compartment, below the passenger side underhood fuse block.
fuddyduddy121 is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2004, 12:25 AM   #9
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2002
Location: Sauk Centre, MN
Posts: 5,458
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
OLBlueEyesBonne is on a distinguished road
Default

Well, now it'* working again. I went out before to start it to go bowling with some friends and it started blowing as soon as I started the car. Went out 15 minutes later and it had stopped. Got pissed off and went back in the house to get a flash light. Came back out and opened the drivers door to pull the hood release and as soon as I lifted the outer door handle it started going full blast. Shut the car down and restarted it and the fan stil blew. Adjusted fan speeds and it responded properly. Switched modes (vent, defrost, floor, etc..) and it still worked properly. Came out of the bowling alley and all is still well.
Have to wait until it does it again I guess. That could be a week or two if it only does it when it'* cold out, because for the next two weeks the temps are supposed to be between 15*+ up to 40* F.

Thanks for the info, and if it happens again I will use your info.
Martin
OLBlueEyesBonne is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2004, 12:45 AM   #10
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: May 2002
Posts: 2,936
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sse1990 is on a distinguished road
Default

Doesn't the blower run on a circuit breaker. I know my rear defrost/door locks/power seats are all on one and have had the breaker die. Then work again. I just went out and changed them.

If not then I would think a loose connection somewhere in the dash.
sse1990 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
needs electrical help desperately apricot Everything Electrical & Electronic 7 11-09-2009 10:54 PM
desperately seeking rock guard for GXP two bonnies Detailing & Appearance 12 03-13-2007 11:47 AM
Electric window regulator desperately needed zigger Everything Electrical & Electronic 5 07-17-2004 09:39 AM
Lotsa gaskets (Now with WIP pics, need a little help please) J Wikoff 1992-1999 16 05-26-2004 04:03 AM
91 loc message desperately need help jasnusom Audio (and aftermarket electronics) 2 04-22-2004 09:35 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:33 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.