pinging and engine cutout - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Forced Induction All questions and problems regarding Superchargers, Turbos, NOS, ZEX, intercoolers, water injection, etc.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-18-2005, 03:29 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: Columbus, OH
Posts: 66
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
jaye22 is on a distinguished road
Default pinging and engine cutout

Hello again! Last time things went well with the info, hopefully this time too!

on to the carnage-------

1992 bonneville ssei 145,000 miles. I will be getting a pinging sound from the engine under moderate acceleration and a lot of the time, it will bog completely down. By completely down I mean that it will whine, ping, and go NOWHERE. The boost gauge will flutter and peg under full throttle but ZERO response from the engine. It is a feeling similar to when you run out of gas, (I have a 92, so the gas tank and out of gas is another experience) but, it has the same feeling like running out of gas. I have no idea where to go from here, any help would be great!! you guys rock, as usual.
jaye22 is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2005, 03:59 PM   #2
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

Starved for fuel? Has the problem kinda crept up to the point it'* at?
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2005, 04:17 PM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: Columbus, OH
Posts: 66
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
jaye22 is on a distinguished road
Default

jwikoff99
"Starved for fuel? Has the problem kinda crept up to the point it'* at?"





First let me say that it is intermittent, BUT it is continuting to get worse day by day. I have checked the fuel pressure with the car off and running, all within specs. I have eliminated fuel problems, which leads me to sensors (yet no codes) or ignition (notorious in these cars) even though the wires aren't that old, I am going to replace them and the plugs. I will pull the coils and check them too. I am kind of leaning towards the module, just for the fact that sometimes it runs spectacular, and sometimes it falls on its face. So, yes, i would say it is "creeping up on me"
jaye22 is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2005, 04:32 PM   #4
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

Does it get worse with a warmer car? Did you check fuel pressure as the car is moving, tape a pressure gauge to the windshield coming out from under the hood? I ask because my fuel pressure was fine at idle when my pump was dying. It got worse as the pump warmed up.
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2005, 04:36 PM   #5
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: Columbus, OH
Posts: 66
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
jaye22 is on a distinguished road
Default

i will tape the gauge today.... as for the difference when warmed up or cold, doesn't seem to matter.... same. When this happens under a hard acceleration, it will feel like a major backfire and TOTAL loss of power, fluctuating gauges, sometimes stalling. If i feather the pedal it will recoop, bizarre.....
jaye22 is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2005, 04:41 PM   #6
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

Sounds just like mine, save for the heat related issue.
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2005, 09:23 PM   #7
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: Columbus, OH
Posts: 66
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
jaye22 is on a distinguished road
Default

well my guage is too short.... i know, i know.... heard it before...hahaha.... BUT, I couldn't read it while in the car. I was paying more attention to when it is cutting out and losing everything with a pop under the hood. It seems (today) that it only did it when it was fully warmed up.... I did replace the wires and plugs last night, seemed to help a bit, until warmed up. Bad Coil? Bad Ign Mod? Bad Fuel pump?? any thoughts? I was waiting for Willren to Jump in, he has come through in the past!! HELP!!!
jaye22 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Check gauges, engine signal comes on, and pinging Del Du-Bois 1992-1999 5 05-23-2007 09:30 PM
kr and pinging d.denis 1992-1999 27 06-10-2005 12:55 PM
Pinging sound before accelation TV_PRO_USMC 1992-1999 3 10-21-2004 04:31 PM
Pinging TelePlayer 1992-1999 33 07-20-2004 08:04 PM
Crazy pinging *updated 5/18/04* Car's gone .... Boosted 1992-1999 19 05-19-2004 03:10 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:40 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.