1995 cadillac 4t60e transmission problem - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Cadillac When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-10-2010, 03:56 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
rons9xi is on a distinguished road
Default 1995 cadillac 4t60e transmission problem

hi niceguy thanks for this forum i found it doing a search for my problem with my
1995 cadillac deville 4.9l motor with the 4t60e gm hydra matic transmission.

the first problem is the cvjoints were replaced, then later the trans bolt were found to be loose by me
the car was staying in first gear. I found that the transmission was overfull by about 4 pints.

1) I changed the transmission fluid and filter and made sure all bolts were tight.
2) Added fluid to the transmission.
3) Warm up the vehicle then MADE car was levels
4) Checked fluid level in every gear while the vehicle was warm and running.

Problem the car drove fine for awhile but when the temperature got hot outside it started acting up

The transmission would stop pulling about 90 seconds after it started. It did this is all gears.
To move the vehicle anywhere i would have to let it drive until it stop pulling shift into neutral then shut the car off for about 20 seconds and restart it from neutral and then put it in gear to proceed to my destination...

I took my car home and dropped the transmission pan to find like plastic like stuff in the transmission filter, and the tranmission had sludge in the pan.

I will change the filter, fluid and gasket.
note: when transmission do pull it cycle thru gears 1 2 3 4 get up to seventy mph
rons9xi is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2010, 05:25 PM   #2
Senior Administrator


Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,641
Thanked 995 Times in 772 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Let us know what happens after you change the fluid and filter. When my diff failed a couple of years ago, the filter filled up with metal shavings and starved the pump, thus preventing any clutch bands from engaging. Sounds very similar to yours. Well, pump starvation anyway.

EDIT:
Just noticed this was in the Intro section. DUH!

Welcome to the forum. This is THE best GM forum around!
Mike is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 04:34 PM   #3
Senior Member
Certified GM nut
 
SpinEm_90's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Wentzville, Missouri
Posts: 1,754
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
SpinEm_90 is on a distinguished road
Default

Heyy! Welcome to the forum!
SpinEm_90 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 10:34 PM   #4
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

You found plastic in the pan, OK, what color was the plastic? Kind of a whitish yellow? That'* really the only plastic in a transmission other the black from the filter and some solenoids. That plastic would come from a oil damn, or lube damn.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2010, 10:05 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
rons9xi is on a distinguished road
Default 4t60-e

Thank you every one who replied to the 4t60-e transmission that would only go pull for 3 seconds on the streets. and around 90 on highway.

1.I jacked it up put it on stands
2. drained the fluild, inside the pan itself the fluid was a little greyish
3.when i check i noticed a piece of plastic like a .025
4.then as i shook the filter more it it came out so o cleaned the pan and the filter..
5.I then went and brought a new gasket kit and new fluid
6. installed the filter and gasket
7. installed the new fluid let it run and warm up
8 check the fluid as i cycled thru the gears on level ground!
9. i then drove the car thru the park up around the block,
10. then drove it 20 miles, then to the supermarket , then back home
11 I THANK GOD IT WORKING. HE ANWERS PRAYERS! it is functioning normal
rons9xi is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2010, 01:00 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
brandon93z28 is on a distinguished road
Default

ok i got 4t60e in a 95 grand prix 3.4 dohc and a 95 caddy whit 4.9 whit the 4t60e i wanna take the caddy moter and put it in the grand prix ???
brandon93z28 is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2010, 01:03 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
brandon93z28 is on a distinguished road
Default

ok i got 4t60e in a 95 grand prix 3.4 dohc and a 95 caddy whit 4.9 whit the 4t60e i wanna take the caddy moter and put it in the grand prix ??? need info
brandon93z28 is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2010, 01:27 PM   #8
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Just start up a new thread in the correct area and we will get you all set up.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2010, 12:11 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
rons9xi is on a distinguished road
Default

well the 1995 cadillac engines runs well the transmission the some gears at me lliterally. so it is definatelly toast!
anyone know the steps on removing the 4t60-e transmission
i really dislike sending at working engine to the salvage yard.
rons9xi is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2010, 12:22 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
rons9xi is on a distinguished road
Default 1995 cadillac 4t60-e transmission failure

I need to remove the transmisson from my 1995 cadillac deville and need to know the steps and the most effient way to remove it. i do have toolsstep by step instruction would be great. this transmisson threw gears at me so it time for it to go!
rons9xi is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4t60e transmission swap (95 lesabre with 92 bonneville) - Need Help! stra0529 Buick 16 01-12-2011 04:43 PM
4T60E-HD vs 4T65E-HD & some transmission upgrades radomirthegreat Performance, Brainstorming & Tuning 9 12-24-2007 09:13 AM
95 Bonneville, 4t60e transmission, code 740..your opinions jasoninva 1992-1999 5 04-09-2007 05:14 PM
GM SRTA 4T60E Transmission with TCC Issues murphyam53 1992-1999 12 08-23-2006 04:32 PM
Rebuilding 4t60e transmission dumbsioux 1992-1999 20 07-17-2005 02:00 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:05 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.