Buick LeSabre Fuel Tank Problem - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Buick When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-24-2015, 02:59 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
dougapeters is on a distinguished road
Default Buick LeSabre Fuel Tank Problem

I have a 1995 Buick LeSabre . Bought it 4 months ago. had 105.000 miles on it now it has 120.000. Ran great perfect. then about 1 month after buying it, The fuel pump started whining . Starts whining and making a Air building up sound or like electrical shorting sound at same time about 1 hour into driving it. In the fuel tank. So I pulled the tank and replaced the fuel pump and fuel filter. Ran good for about a week. On a hot day 100 degrees and after driving up and down hills on freeway in the central desert part of Washington State. it starts sputtering and dies. I waited about 15- 20 minutes, And it started right up. made it to a rest area and had it towed back to my shop. Dropped the fuel Tank again and replaced the fuel pump and fuel filter again. drove it around for a couple hours ran great . Next day my wife driving it around town in 100 degree heat again. and it stalled three time'* in 20 minutes. starting back up each time. She limped it home barely running. Took it to repair shop. they drove it around for 7 days. Still making the whining and air building noise. Could not get it to stall. they did take out and clean the MAF. Very dirty, and cleaned the Throttle body good. Problem still there . Need help with
dougapeters is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 03:22 PM   #2
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 419
Thanks: 0
Thanked 35 Times in 30 Posts
REGAL GUY has a spectacular aura aboutREGAL GUY has a spectacular aura about
Default

No codes were ever set? it can have them with out check engine light on
REGAL GUY is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to REGAL GUY For This Useful Post:
dougapeters (07-24-2015)
Old 07-24-2015, 04:52 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
dougapeters is on a distinguished road
Default

Yes Thank you Regal guy. Yes no check engine has ever come on. Also put fuel pressure gage on fuel rail and fuel pressure was 40 lbs at idle. with car at driving speed of 30 miles per hr fuel pressure at 38 lbs.
dougapeters is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 01:39 PM   #4
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Mad_Coachman's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Baldwin,New York
Posts: 164
Thanked 20 Times in 13 Posts
Mad_Coachman will become famous soon enoughMad_Coachman will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by dougapeters View Post
Yes Thank you Regal guy. Yes no check engine has ever come on. Also put fuel pressure gage on fuel rail and fuel pressure was 40 lbs at idle. with car at driving speed of 30 miles per hr fuel pressure at 38 lbs.
Your fuel pressure should be higher than that....like 45 lbs. When you say you replaced the fuel filter are you referring to the "sock" at the bottom of the pump? Also what brand of pump did you use? I had a Bosch fuel pump fail on me within 8 months. Stay away from Bosch and Airtex. It sounds like you need to replace your inline fuel filter. It is located on the passenger side rear frame rail.
Mad_Coachman is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 02:26 PM   #5
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Mad_Coachman's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Baldwin,New York
Posts: 164
Thanked 20 Times in 13 Posts
Mad_Coachman will become famous soon enoughMad_Coachman will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by dougapeters View Post
I have a 1995 Buick LeSabre . Bought it 4 months ago. had 105.000 miles on it now it has 120.000. Ran great perfect. then about 1 month after buying it, The fuel pump started whining . Starts whining and making a Air building up sound or like electrical shorting sound at same time about 1 hour into driving it. In the fuel tank. So I pulled the tank and replaced the fuel pump and fuel filter. Ran good for about a week. On a hot day 100 degrees and after driving up and down hills on freeway in the central desert part of Washington State. it starts sputtering and dies. I waited about 15- 20 minutes, And it started right up. made it to a rest area and had it towed back to my shop. Dropped the fuel Tank again and replaced the fuel pump and fuel filter again. drove it around for a couple hours ran great . Next day my wife driving it around town in 100 degree heat again. and it stalled three time'* in 20 minutes. starting back up each time. She limped it home barely running. Took it to repair shop. they drove it around for 7 days. Still making the whining and air building noise. Could not get it to stall. they did take out and clean the MAF. Very dirty, and cleaned the Throttle body good. Problem still there . Need help with
I had a bad fuel pressure regulator that would not let me start the car in the afternoon after driving a while. I would wait 15-20 minutes and it would start. Also it took longer to start in the morning. When I bought that car(1998 Olds 8 it would fire right up but after a few months it was harder to start. For about 55 bucks at AutoZone for the FPR and all was good again.
Mad_Coachman is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 02:28 PM   #6
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Mad_Coachman's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Baldwin,New York
Posts: 164
Thanked 20 Times in 13 Posts
Mad_Coachman will become famous soon enoughMad_Coachman will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by dougapeters View Post
I have a 1995 Buick LeSabre . Bought it 4 months ago. had 105.000 miles on it now it has 120.000. Ran great perfect. then about 1 month after buying it, The fuel pump started whining . Starts whining and making a Air building up sound or like electrical shorting sound at same time about 1 hour into driving it. In the fuel tank. So I pulled the tank and replaced the fuel pump and fuel filter. Ran good for about a week. On a hot day 100 degrees and after driving up and down hills on freeway in the central desert part of Washington State. it starts sputtering and dies. I waited about 15- 20 minutes, And it started right up. made it to a rest area and had it towed back to my shop. Dropped the fuel Tank again and replaced the fuel pump and fuel filter again. drove it around for a couple hours ran great . Next day my wife driving it around town in 100 degree heat again. and it stalled three time'* in 20 minutes. starting back up each time. She limped it home barely running. Took it to repair shop. they drove it around for 7 days. Still making the whining and air building noise. Could not get it to stall. they did take out and clean the MAF. Very dirty, and cleaned the Throttle body good. Problem still there . Need help with
I had a bad fuel pressure regulator that would not let me start the car in the afternoon after driving a while. I would wait 15-20 minutes and it would start. Also it took longer to start in the morning. When I bought that car(1998 Olds Eighty Eight) it would fire right up but after a few months it was harder to start. For about 55 bucks at AutoZone for the FPR and all was good again.
Mad_Coachman is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2015, 05:41 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
dougapeters is on a distinguished road
Default

Thanks Mad coachman, Ok all points taken. But the car is running great. I have replaced in line fuel filter. twice along with the fuel pump. MasterPro Brand name. I no this much that the issues happening are not caused by the fuel pump strainer or fuel filter. They are a symptom of something else. No check engine light. Don't know about DTC'* Because most code reader'* that auto parts store'* have, Only work with 1996 or newer GM vehicle'*. OBD II scanning devices. Car can have DTC'* And not show Check engine light on. FTP sensor and or Plugged EVAP line or EVAP canister solienod or Vac lines is what I'm looking at. Very hard to diagnose.
dougapeters is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2015, 07:24 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
dougapeters is on a distinguished road
Default

Correction the Fuel pump is a Prescion Brand. And the car never has a problem starting. Starts right up everytime. no rough idle, No Miss firing. No hesitating . No excellrating issues. I could start replacing FPR , Evap canister or solenoid , EGR , PCV, But its just throwing $ at an issue. Have replaced all Vac lines underhood that I can see.
dougapeters is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuel tank vent valve and fuel pressure sensor locations. reb 1992-1999 22 12-13-2015 07:40 PM
97 Buick LeSabre Fuel Problem stevegs59 Buick 42 07-09-2014 03:05 PM
gas tank vent in 05 Buick LeSabre? cfetters Buick 4 10-23-2011 04:45 AM
Help! Fuel filter to fuel tank line... Bonne99 1992-1999 3 03-20-2010 02:45 AM
Fuel gauge reads empty with full fuel tank? Here's the fix! SSEiguy 1992-1999 8 07-18-2002 09:17 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:42 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.