Speedometer + HUD not working - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Bonneville GXP/ Northstar Powered Cars Discuss your Bonneville GXP and/or any other Northstar powered Olds or Cadillac... Including the 3.5L Twin Cam V6 (Short Star ) 4.0L and 4.6L Northstar V8's. Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-16-2010, 08:33 PM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Jacksonville, FL
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ynos069 is on a distinguished road
Default Speedometer + HUD not working

So I have a 05 GXP and the Speedometer doesn't work now and neither does the HUD. Thought it might be the VSS but that didn't do it. I was thinking it might be the PCM maybe, because i'm pretty sure they both get the speed signal from the PCM not each other. Looking for any other solutions or if i replace the PCM where is a good place to get an upgraded one?
ynos069 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2010, 11:36 PM   #2
Administratus Emeritus
Certified Car Nut
 
GXP Venom's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Purgatory, Pennsylvania
Posts: 16,538
Thanked 7 Times in 4 Posts
GXP Venom is on a distinguished road
Default

We had quite a few GXP'* with bad clusters. And unfortunately you can't replace just one gauge. Never heard of a bad PCM, or it being the root of this kind of problem. Are you sure all fuses are good? There'* two main boxes, one under the rear seat, and one on the right fenderwell. No such thing as an "upgraded PCM". Our Northstar PCM'* are locked and non flashable.

http://www.moradpartscompany.com/ These guys made their living buying and dismantling Ponitacs. Your best bet for getting GXP parts used. Other than that eBay and google are next in line.
GXP Venom is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2010, 10:06 PM   #3
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Jacksonville, FL
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ynos069 is on a distinguished road
Default

Thanks i will check them out. I went through all the fuses and nothing seemed to be bad, i actually pulled every one and verified it. would the cluster cause the HUD speedo not to work as well. All the HUD shows for speed is a constant 0, it still shows the radio station and all the others. Also after driving about a mile or two, the ABS and Traction Control lights come on. Is this a reaction to the Speedometer.

Last edited by ynos069; 04-17-2010 at 10:09 PM.
ynos069 is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2010, 01:59 AM   #4
Administratus Emeritus
Certified Car Nut
 
GXP Venom's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Purgatory, Pennsylvania
Posts: 16,538
Thanked 7 Times in 4 Posts
GXP Venom is on a distinguished road
Default

Sorry for the late reply. Another thread got on top of your and this Section isn't always active. So the Hud isn't blown, just the speed and the analog speedo. Really not sure here, never had/heard of this and the ABS~T/C light all at once. If all the fuses are good, the next step would be to get any trouble codes read.
GXP Venom is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2010, 05:59 PM   #5
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Jacksonville, FL
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ynos069 is on a distinguished road
Default

so i went to the auto hobby shop on base and they were able to read the codes. it came back with a ton of codes from the abs system, rear wheel speed, voltage fault. So i surely have a problem. i didn't have a chance to copy them all down the guy was in a hurry and he did it for free vs. an 85$ dealer diagnostic fee. So i don't know if any of them are related to the speedometer but i am going to get under and try to find out. When i figure it out i will post the solution if there is one for any future GXP owners.
ynos069 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2010, 06:34 PM   #6
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Tom_Sawyer_Man's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Kitchener On.
Posts: 348
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Tom_Sawyer_Man is on a distinguished road
Default

try diconnecting cruise control module then check speedo
then Disconnect the head-up display (HUD), thhen check speedo
Tom_Sawyer_Man is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2010, 07:00 PM   #7
Senior Member
True Car Nut
 
xtremerevolution's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: New Lenox, IL
Posts: 2,478
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
xtremerevolution is on a distinguished road
Default

Definitely doesn't sound like a bad cluster here. If it was a bad cluster, your HUD would still show the correct speed. I was one of the guys with a bad cluster. In my case, the engine temperature gauge fell flat on its side. Check your wiring at the wheel hubs/wheel speed sensors and go from there. Defininitely sounds like a wiring issue of some sort.
xtremerevolution is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2010, 07:26 PM   #8
Administratus Emeritus
Certified Car Nut
 
GXP Venom's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Purgatory, Pennsylvania
Posts: 16,538
Thanked 7 Times in 4 Posts
GXP Venom is on a distinguished road
Default

Could you post the trouble codes? Could help us help you and others in the future. Often multiple codes are like dominoes. One fault will cause others.
GXP Venom is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2010, 10:44 PM   #9
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Jacksonville, FL
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ynos069 is on a distinguished road
Default

Well i ran by the dealer and footed the fee to have them Diagnose the issue. When they ran the codes all they came up with was (C1234) which is the LR speed sensor open/short circuit. As for the compass, they told me it was a bad compass control module and as for the Speedometer, they verified the signal from the VSS to the PCM. Then checked the signal leaving the PCM and it was good. So there is a wiring issue between the PCM and the Cluster (the cluster checked 5.0 as well). then they said i needed to authorize another $300 to further find the issue. So i am going to do what TOM_SAWYER_MAN said about Disconnecting the HUD and Cruise Control. The dealer also said it may one of those parts.
Here'* my questions, Where is the cruise control module and what is the best way to get to the HUD i noticed alot of rivets in the dash behind the cluster area?
ynos069 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2010, 12:57 AM   #10
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Tom_Sawyer_Man's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Kitchener On.
Posts: 348
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Tom_Sawyer_Man is on a distinguished road
Default

looks like CCM (cruise control module) is located at top of left front strut tower
http://s919.photobucket.com/albums/a...rent=05CCM.gif

HUD Module is a little more complicated
  1. <LI type=1>Remove the windshield defroster grille. Refer to Defroster Grille Replacement . <LI type=1>Remove the instrument panel (I/P) trim plate bezel. Refer to Trim Plate Bezel Replacement - Instrument Panel (I/P) Cluster . <LI type=1>Remove the I/P upper trim pad. Refer to Trim Pad Replacement - Instrument Panel (I/P) Upper .


    <LI type=1>Remove the fasteners (1) from the head up display module (2) to the I/P. <LI type=1>Lift the head up display module (2) from the I/P.
  2. Disconnect the electrical connector (3).
Tom_Sawyer_Man is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Speedometer and HUD not working ynos069 Bonneville GXP/ Northstar Powered Cars 0 03-26-2010 02:54 PM
gas gauge and speedometer not working 94 bonne bonnevilledude 1992-1999 2 09-01-2006 08:20 AM
94 bonne fuel gauge /speedometer not working bonnevilledude 2000-2005 1 08-31-2006 08:13 PM
Speedometer not working on 1991 Bonneville LE jdbickelsr 1987-1991 13 01-26-2006 08:38 PM
My hud is not reading the same speed as the speedometer..?? suctoes Everything Electrical & Electronic 10 12-13-2005 05:45 PM


Tags
gxp, hud, instrument cluster, speedometer

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:07 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.