Won't run.. - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-31-2007, 10:58 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
brothersbonn is on a distinguished road
Default Won't run..

Hello all. My brother has a 2001 SE that won't run. I ran across this site when he was having problem with the window regulators and it was a great help so I thought I'd post up in hopes of figuring this problem out.

The CEL has been on for a little while prior to this problem but we figured it was because of the OP sensor (OP stays pinned at 0 and we haven't got around to replacing it again yet). The problem he'* having now is when we try to start it, it fires up then quits running right away. We tried resetting the computer (disconnected battery for a while) and replacing the o2 sensor and it still won't stay running unless you stay on the gas after it fires up. Any ideas would be greatly appreciated.
brothersbonn is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 11:15 AM   #2
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

The CEL shouldn't be OP related.

The car starts and runs 2-4 seconds and dies right? What does the security light do ?
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 12:57 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
brothersbonn is on a distinguished road
Default

Thanks, I'll check that later and let you know.
brothersbonn is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 01:18 PM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2004
Location: Grand Rapids, Mi
Posts: 5,656
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Archon is on a distinguished road
Default

Have you checked the fuel pressure? Do you hear the pump run for a few seconds when you first turn the ignition to on? There are a few things that could cause your problem.

First is low fuel pressure, although if it was that low, you'd think it wouldn't start at all.

Second is the oil pressure sender. If the oil pressure does not come up, I believe that the PCM will shut off the fuel pump to keep from doing damage to the engine. Check to see if the fuel pressure drops after starting.

Third is the mass air flow sensor. That is a relatively expensive part, so you likely wouldn't want to change that without being fairly certain it is the problem.
Archon is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 01:31 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
wjcollier07 is on a distinguished road
Default

hmm, if it says on if you stay on the gas manually....hmm. malfunctioning IAC? when it goes to shut off, does it try to catch? or is it just cut and dry DEAD?

How long exactly can you keep it running if you keep your foot on the accelerator?

MAF would make sense if its stalling/sputtering, but cut out dead doesn't sound right.
wjcollier07 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 02:03 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
brothersbonn is on a distinguished road
Default

No, it doesn't sound like it'* trying to catch, it just stops as if you turned the ignition of in drive or something. When we stay on the gas it sounds good - no sputtering or anything that I notice and it runs until we let off the gas. As fars as the OP sensor - he'* been driving with it messed up for a couple months now and never had any problems prior to this - just the annoying dinging it makes every few seconds. What is an IAC? I didn't notice the fuel pump noise when I turned it on but if it was a fuel pressure problem I would think it wouldn't work when holding the gas either. Thanks for the suggestions - I'm going to check the security light next time I'm there and listen for the fuel pump to kick on.
brothersbonn is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 03:23 PM   #7
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2004
Location: Grand Rapids, Mi
Posts: 5,656
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Archon is on a distinguished road
Default

If the car is running that well with higher RPMs, then the fuel pump is working okay, at least at that level. IAC is the idle air control valve. The throttle position sensor is also a possibility. Get the code read, and let'* find out for sure what has set it off.
Archon is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2007, 02:49 PM   #8
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: May 2007
Location: Holt Mi.
Posts: 58
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
gmfreak is on a distinguished road
Default

My 98 gtp did the same thing. I had a quarter tank of fuel and dumped in a $6-7 dollar bottle of stp complete fuel system cleaner. It all went away after around thirty miles or so with it being super concentrated.
gmfreak is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Should I try and run the Broad Street Run? 95naSTA Lounge 12 05-04-2008 01:23 PM
Run Forest Run! Paul Lounge 5 09-09-2005 06:18 PM
Car will not run, turns over and fires, will run if primed. ckbell13 1992-1999 51 04-06-2005 06:58 PM
Help!! 95 SE Won't Upshift at WOT-Now Won't Run-Fixed!!! 95BlkBonnieSE 1992-1999 13 04-06-2005 06:27 PM
silly car won't run right. amy_lynn 1992-1999 13 12-30-2002 12:50 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:02 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.