transmission problem? - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-21-2004, 11:23 PM   #1
Senior Member
Posts like a Supercharger
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2004
Location: Mashpee, MA
Posts: 178
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jayare627 is on a distinguished road
Default transmission problem?

I think my tranny is starting to have problems. 66,000 on the car now. Here is the problem. When i am driving and i hit about 45mph the car starts to shudder like it'* in too low of a gear. The tac reads about 1200, however it won't kick out. When i tap the brake pedal lightly, which i'm assuming disengages the torque converter, the RPM'* jump up and the shuddering stops. Feels like a problem i had with my old Dodge Intrepid that was solved by changing the fluid, however, i had the fluid changed at 50,000 on the ssei and it has been ok up until now. Is this a torque converter problem in which the tranny needs to be repaired? any input would be appreciated.
jayare627 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2004, 02:08 AM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jun 2003
Location: Purgatory
Posts: 6,313
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
PontiacDad is on a distinguished road
Default

Did you notice if you were in boost or not?
I had something simillar this spring when I had a bad plug wire, when ever it would pull the car would shudder.
The tranny is hard to diagnose over the internet, could be the torque convertor or a bad assembly? You need a scan tool to check for slippage.
PontiacDad is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2004, 08:12 AM   #3
Senior Member
Posts like a 4 Banger
 
Join Date: Nov 2003
Location: Morris, Illinois
Posts: 100
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
MarkFahey is on a distinguished road
Default

I'd try replacing your wires first.
MarkFahey is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2004, 05:38 PM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Oct 2002
Location: Groton, CT _NEBF 05, 06, 07_
Posts: 2,703
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
markwb is on a distinguished road
Default Re: transmission problem?

Quote:
Originally Posted by jayare627
When i tap the brake pedal lightly, which i'm assuming disengages the torque converter, the RPM'* jump up and the shuddering stops.
That is true, when the brake pedal is depressed (or tapped in your case), the PCM releases the TCC. Is the tach. pulsating in synch. with the shudder? If you find no problems with ignition/wires, then fault could very well be in the transmission/TCC.
markwb is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2004, 10:39 PM   #5
Senior Member
Posts like a Supercharger
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2004
Location: Mashpee, MA
Posts: 178
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jayare627 is on a distinguished road
Default

i have MSD wires on the car now. The tac is not pulsiating with the shudder. I will check and make sure they are all tight thought and post back. I replaced the wires and plugs about 5,000 miles ago and no problems until now.
jayare627 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2004, 11:25 AM   #6
Senior Member
Posts like a Camaro
 
Join Date: Mar 2004
Location: Waterloo, NY
Posts: 809
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
swartlkk is on a distinguished road
Default

I am currently having the same symptoms in my '01 SSEi with alittle under 30,000 miles on the ODO. I've got an extended warranty so when I get some time, I'll take it into the dealership to have it checked out.

Anyway, on to the symptoms. When going up a hill at around 45-50mph, the car will start to shudder when light pedal pressure is applied. It does it pretty consistently both hot and cold, being alittle more noticeable when cold. This morning I tried the brake tap thing and it unlocked the Torque Converter and smoothed right out.

On my wife'* company car ('02 Alero - what a POS), pretty much whenever you push down on the pedal, the TC will unlock for a few seconds then lock back up if it wasn't really necessary... It is nice and smooth all the time... Could there be something wrong either electrical or mechanical that is causing this?

Other than that, the car is GREAT! No performance issues so I doubt that it would be plugs or wires...
swartlkk is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2004, 08:55 PM   #7
Senior Member
Posts like a Supercharger
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2004
Location: Mashpee, MA
Posts: 178
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jayare627 is on a distinguished road
Default

what jrs3800 described is exactly the same as what is going on with my bonnie. Oh well i guess a trip to the repair shop becuase i don't have a scan tool.
jayare627 is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2004, 12:05 PM   #8
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Feb 2003
Location: SE Virginia
Posts: 235
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Auburn is on a distinguished road
Default

Earlier this year, my 2000 SSEi with 56K started doing pretty-much the same thing. Unfortunately, as it turned out the torque converter was shot, which meant a new tansmission.

Several people with newer SSEi'* and the 4T65 transmission have had major problems around 50-60K miles. I hope you don't join our "club".

Jim
Auburn is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2004, 12:30 PM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2003
Location: Westerville, Ohio 2000 Black SSEi
Posts: 6,127
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rogue is on a distinguished road
Default

How many of you with problems changed your tranny fluid at 30-35k?
Rogue is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2004, 12:41 PM   #10
Senior Member
Posts like a Camaro
 
Join Date: Mar 2004
Location: Waterloo, NY
Posts: 809
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
swartlkk is on a distinguished road
Default

Well, I'm not even to 30k yet and I'm having the same symptoms. I'm not going to change the fluid if I can get a free transmission out of it. Especially if this is only going to cover up the problem and prolong the life of the transmission only to have it fail sometime after my warranty is up... I'll just make an appointment with the dealership and get it diagnosed.

BTW, isn't the recommended transmission service interval like 100k?
swartlkk is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I have a problem with automatic transmission. driver 1987-1991 7 06-09-2004 04:23 AM
'93 transmission problem Haywood 1992-1999 2 05-21-2004 02:54 PM
transmission problem fenderman 1992-1999 6 03-25-2004 05:36 PM
Transmission problem Kennginn 1992-1999 20 02-25-2004 07:16 PM
Common Transmission Problem? Luke Greffen 1992-1999 5 03-02-2003 01:22 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:45 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.