Rough idle/running 15 minutes after shutdown - Page 2 - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-12-2010, 01:14 PM   #11
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Ok..this isn't carb'd so the vapor lock wouldn't apply as the 48psi + of fuel pressure would push through a vapor lock.

Sounds like this is posted more than one place...not sure. Did you clean the IAC as suggested?

Does the car chug/whatever worse than when it went to the mechanic?
Are there any codes stored that aren't illuminating the check engine light?

You reiterated the problem, but haven't mentioned what steps you've taken to try and fix the issue. Please help us help you by mentioning the steps you've taken beyond the fuel. Thanks
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 04:46 PM   #12
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Does it have problems idling when hot, cold, or both? Make sure the IAC is clean, and as Bill suggested, see if any codes are there, not all turn on a light. Have you tried unplugging the MAF? The engine will stumble a bit and then smooth out. If the problem goes away, then the MAF may be the problem.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 09:33 PM   #13
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2009
Location: NW Ohio
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Leonardo is on a distinguished road
Default

OK- New problems and actions

First off- I changed fuel filter- got throttle body cleaner and pulled airbox and the little foil thing (I assume it straightens the air out) and sprayed it all down. Fresh fuel again-93oct-
Now it'* starting to stall at 70% of the stop sign/lights where I'm required to stop. It is also starting to stall when I'm slowing down and turning say at an intersection- this evening lost power steering mid turn through an intersection- not a good situation- almost a pack of mailboxes in the grill.
It fires right back up and runs like an angel.

Don't know about codes- don't have a scanner- but no service/check engine light- which is confusing me- it knows if the seal on the gas cap goes bad but doesn't know it stalled 10 times in 30 minutes and can barely run in stop and go in town traffic??? On the cruise- like driving a Caddy- head in to town, my blood pressure goes up.


I have not unplugged anything and tried running it- It was having these symptoms before I had the gaskets done on Friday- it had stalled maybe once but I was surprised not more as bad as it would run "occasionally" - It'* almost like a sensor or something that is having issues getting ready to fail completely- it is so electrical like.

I'm waiting for dark- going to try misting water on everything and firing it up and see if there'* any arcing or something like that.

I keep hoping I put the one sentence in that you guys go "I know what it is!!!"
Leonardo is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 09:46 PM   #14
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2009
Location: NW Ohio
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Leonardo is on a distinguished road
Default

"Clean the IAC" OK, that'* the Idle Air controller- I did not specifically do that but going out to do that now---as soon as I find a picture that shows me what it is.
Leonardo is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 09:52 PM   #15
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 10:11 PM   #16
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2009
Location: NW Ohio
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Leonardo is on a distinguished road
Default

yup- just did that. I found a pic through search of one you had for sale actually- that helped me locate it. Looked about like your used one. I cleaned it up and the seat- put it back together. I'll go for a test drive now and see if that helped.
Leonardo is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 10:13 PM   #17
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2009
Location: NW Ohio
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Leonardo is on a distinguished road
Default

btw- I unplugged the device just to the right of that- TPS? it runs great with or without that plugged in- of course just in park. didn't try driving it unplugged.

ALSO- misted all the electricals with a spray bottle and worked the throttle- I'm not getting any arcing that I can see anywhere, and it'* pretty dark out tonight.
Leonardo is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 10:43 PM   #18
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2009
Location: NW Ohio
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Leonardo is on a distinguished road
Default

OK- IAC cleaned and re-installed and still no difference. It'* trying to stall at every stop and when under no load while decelerating I'm watching the tach- normally say at 55 let off throttle- falls back to about 1500 rpm then as it slows drops down to 8-900 rpm. as I'm coming to a stop say through25 mph or less tach drops from 800 down below 500 rpm that'* where she'* starting to die out-chugging and rough running. Unless i hit throttle a little it will stall now. Pretty much at it'* last breath whatever is wrong.
Leonardo is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 10:47 PM   #19
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Have you checked your PCV valve?
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 11:22 PM   #20
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2009
Location: NW Ohio
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Leonardo is on a distinguished road
Default

PCV- Checked! cleaned it- good rattle- re-installed. Much cleaner than the AIC was.
Leonardo is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1993 LeSabre Idle Rough after Code 18 After Repairs Kimberly Buick 24 06-17-2015 05:25 PM
Running Rough at idle and loss of power with hesitation mhoflin 1992-1999 5 01-24-2009 06:28 PM
runs rough for few minutes after restarting when hot billha 1992-1999 10 12-21-2007 12:28 PM
95 bonne running rough @ idle coffems 1992-1999 9 08-21-2006 10:44 AM
UPDATE - Multiple Cylinder Miss/Running Lean/Rough Idle Daron97SSE 1992-1999 7 05-05-2005 01:24 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:35 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.