Fixed a long start problem - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-05-2015, 12:25 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
strongt3310 is on a distinguished road
Default Fixed a long start problem

I had a longer then normal starting issue (it would take a few seconds of cranking to get the engine to catch). I pulled the Vac line off the FPR and there was no fuel in the line. But there was a faint gas smell but other wise dry. I replaced it with a BWD unit Part # 24027P from O'Reilly'* for $50.00. After the install the engine starts instantly and has better throttle response then it did before I replaced it. I also went and replaced the fuel filter also with a Wix filter.
strongt3310 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to strongt3310 For This Useful Post:
Soft Ride (01-05-2015)
Old 01-05-2015, 02:20 AM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
Soft Ride's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: BC Canada
Posts: 3,588
Thanked 340 Times in 302 Posts
Soft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud of
Default

That is good news that the FPR has yor have Bonny running well and starting properly again.
Changing the fuel filter, good plan!!
Here is a good video on the FPR. After running and removing the vac line, it takes about 3-4 minutes for the failing diaphragm to leak & show it'* in bad order.
Soft Ride is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2015, 08:31 AM   #3
Retired Administrator

True Car Nut
 
GunsOfNavarone's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Williamsport, PA
Posts: 2,856
Thanked 167 Times in 129 Posts
GunsOfNavarone has much to be proud ofGunsOfNavarone has much to be proud ofGunsOfNavarone has much to be proud ofGunsOfNavarone has much to be proud ofGunsOfNavarone has much to be proud ofGunsOfNavarone has much to be proud ofGunsOfNavarone has much to be proud ofGunsOfNavarone has much to be proud ofGunsOfNavarone has much to be proud ofGunsOfNavarone has much to be proud of
Default

Thanks for posting your fix.
GunsOfNavarone is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
fixed the hubs and rear struts and still not fixed...HELP ptrfair 2000-2005 8 08-16-2007 11:20 AM
Strut Rubbing - TOTALLY FIXED - *Fixed Pics 2/28/08* wjcollier07 1987-1991 33 06-17-2006 07:57 AM
Long start, short start, long stall, short stall :-( jessie_harbin 1992-1999 3 03-12-2006 11:40 AM
tps problem fixed, next problem...... its840 1992-1999 2 08-02-2005 04:06 AM
I'm back, and it's been a long, long time. tutu67 Lounge 1 10-23-2003 09:50 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:10 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.