Engine problem (2000 SSEi) - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-10-2005, 04:30 PM   #1
Senior Member
Posts like a Camaro
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: montreal, Canada
Posts: 1,108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
mike_peperni is on a distinguished road
Default Engine problem (2000 SSEi)

Hi,

i just come back from a 1500 km trip,

After like 2 hour running i notice that my car was "missing fire" like if it was the lockup engage and disengage, but it was minimal miss.

First i tought my tranny was going out, arrived to my destination i let things like that.

The day after i took my car to go see old friends and when i start to move( like 1200-1500 rpm) it was missing just a little again. So ive decided to give it a try at WOT ,..

at high rpm i was clearly "missing fire"(dont how call it in an other way) and i noticed my boost was a little bit lower, and the car was feeling like i had the stock pulley...slower

(it happen to me earlier at high rpm while doing a run on quarter mile, but not frequently)

ive changed my wires before the trip thinking that it was the problem(missing on drag)

That same day (on my trip) i noticed more several miss , still between 1200-1500 rpm on small load and at WOT.

next day (today) ive decided to come back here, the car start good, smooth idle , but again when begin to move it miss , but very minimal miss,

the thing is that as long as i run it became worst and worst, at 2000 rpm with minimal load it was ok, but when trying to pass a car , the car shifted earlier in 3rd because it was like i released throttle.

anyway i continued my run and i got to climb a big hill and needed to pass a truck, so i open throlttle between middle and WOT was ok but as soon as i got in boost it was beginning to miss again and when ive looked back a huge dark brown smoke was going out of my exhaust...

At that point i was hoping no hill and no car to pass, 2 hour later im home .


Can it be the fuel filter? i hope

ill begin with that tomorow.

Any help will be appreciated.
mike_peperni is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2005, 04:34 PM   #2
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

Loss of power under boost...

Could be a couple things. Weakening fuel pump, or fuel pressure regulator come to mind. Maybe ignition coils.

Can you get the fuel pressure tested?
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2005, 04:42 PM   #3
Senior Member
Posts like a Camaro
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: montreal, Canada
Posts: 1,108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
mike_peperni is on a distinguished road
Default

mmmm, ill try to get a fuel pressure test, but right away , only dealer come to my mind, but i hate to go there, $$$.

ive got miss even not in boost, but was worst as i push harder on pedal.

rolling at 50-55 mph i was getting minimal miss at like every 3 minutes.
mike_peperni is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2005, 06:04 PM   #4
Senior Member
Posts like a Camaro
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: montreal, Canada
Posts: 1,108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
mike_peperni is on a distinguished road
Default

tryed the car again few minutes ago, after the start ,the car is hard to move at low rpm(1500rpm)miss frequently , but if i give more gas its ok, it come easier after 2-3 minutes.


And the inside of my tips are black. Normally there is nothing.
I know it can be normal after long trips, it is supposed to be more brown than black.?

mike_peperni is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2005, 06:07 PM   #5
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

Maybe your MAF is crapping out?
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2005, 06:54 PM   #6
Senior Member
Posts like a Camaro
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: montreal, Canada
Posts: 1,108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
mike_peperni is on a distinguished road
Default

i just do a search on google and found a forum , they were talking about o2 sensor and their effect, the car was a grand am, and the guy tell that if the o2 sensor near the cat is bad the car will run too rich , bad fuel mileage..

but rogue told me that sensor have nothing to do with fuel mixture, what i believe.

But... i had a very, i mean very bad fuel mileage, the worst ever. And i noticed that the first " miss" i got at the drag was after my cat was installed. May be just a coincidence.

Can i see if the front o2 sensor is bad? i mean is it difficult to know?

edit: and for the MAF , anyway way to check it?


Mike
mike_peperni is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2005, 09:35 PM   #7
Senior Member
Posts like a Camaro
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: montreal, Canada
Posts: 1,108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
mike_peperni is on a distinguished road
Default

can a bad plug can do that?

i changed them 3 month ago.


Anybody home?
mike_peperni is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2005, 09:40 PM   #8
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

The front 02 sensor helps determine the fuel mixture. The rear just determines if the cat is operating and does not affect how the car runs.

If you take the front 02 out, is it covered in soot? Something is making the car continually run rich.

If you take out the plugs, are the kinda brownish? Good. Or are they white (lean) or blackened (rich). Do they all look the same?
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2005, 10:05 PM   #9
Senior Member
Posts like a Camaro
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: montreal, Canada
Posts: 1,108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
mike_peperni is on a distinguished road
Default

Thx jwikoff99

Ill take a look at everything i can check myself.

I hope its nothing too bad.
mike_peperni is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2005, 12:23 AM   #10
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2004
Location: Grand Rapids, Mi
Posts: 5,656
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Archon is on a distinguished road
Default

I've had 2 oxygen sensors go, one shortly after I put it in, the replacement about a year later. The engine would do strange things at times, that could be described as a miss. It seemed to me more like the engine had stopped running for a short time. Backing off on the throttle, or punching it would take care of the problem for the moment. It was quite intermittent. It took until the CEL came on for me to figure out what the problem was the first time. By the second, it was familiar. I had read here to stay away from Bosch. My local parts supplier carried Borg/Warner, so I tried those. I've now gone back to the AC/Delco.
Archon is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 SSEi faint knock/ rattle @ 1000-2000 rpm. xbr733 2000-2005 7 05-23-2014 04:14 PM
2000+ sle or ssei dash cluster in 2000+ se? ov3rclock3d 2000-2005 2 08-21-2010 10:46 PM
2000 SSEi engine rebuild / 3800 series II engine VIN location slgarner3 2000-2005 5 10-15-2009 08:25 AM
2000 SSEi, Memory Seat and Mirrors Problem rwade Everything Electrical & Electronic 6 01-04-2004 03:36 PM
2000 SSEI vs. 2000 Golf GTI VR6 2000_GalaxySSEi General GM Chat 33 08-29-2003 08:27 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:16 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.