01 Bonneville SLE wont start - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-21-2010, 02:29 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thoreau is on a distinguished road
Default 01 Bonneville SLE wont start

About 6 months ago I found my bonneville wouldnt start when I turned the key over.

The lights came on, the radio everything, but once I turned the key over nothing would happen, the engine didnt even try to crank. After exhausting my limited knowledge trying to fix it I broke down and had it towed to Midas where they determined 4 hours and 500 dollars later it was a LOOSE WIRE under my fusebox.

Now I have the same problem- all light come on radio, etc, but when I turn the key over there is no cranking. On a hunch I tried checking all the fuses and lightly pressing down on the fuse box to hopefully to fix it on some off chance, and my car started up fine.

After repeating this cause and effect about 5 or 6 times (over 3 or 4 days) it now does not fix the problem.

I was hoping someone might have some knowledge on this and may be able to direct me on if taking out the fuse box to find this wire is a DIY job or am I screwed?
Thoreau is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2010, 02:45 PM   #2
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

You need to check the connections for corrosion. Clean them up and apply some dielectric grease. Something is loose or corroded.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 03:10 PM   #3
Junior Member
Posts like a V-Tak
 
Danrod963's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Sacramento, CA
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Danrod963 is on a distinguished road
Default

Thoreau, I had this problem a couple years back. Frustrated after many weeks with changing wires and fuses and wiggling anything remotely electrical under the hood to try to get my car to start, I finally caved and took it to the dealer to get it fixed.

They had my car for over a week and actually claimed they fixed the problem twice; only to have the car end up not starting when I went to go pick it up. Same symptoms, turn key and nothing; lights are on but no ones home. Eventually they changed the starter motor/starter solenoid and viola!, the problem was gone. Luckily my dealer was honest/nice enough not to charge me for the other things they did that didn't fix the problem including changing the PCM.

Also, my brother'* Saturn LS had the same problem a few months ago. I told him the same story about my car. So we changed the starter and after his car started fine.

So changing the starter might be worth a shot.
Danrod963 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 03:30 PM   #4
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

I remembered another member having this problem a couple years back. here'* what the dealership found in his case.

Quote:
It was fuse #19 in the underhood fuse panel. It controls the PCM and Ignition.
The fuse was good but the contacts were loose. He crimped them tighter and skewed the fuse prongs a little for tighter contact.
Definately a good place to srart, depending on where you were pressing, I'd address that area first.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 04:56 PM   #5
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Give a few of the things already listed a try.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2010, 12:47 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Todd L. Stokes is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by billboost37 View Post
i remembered another member having this problem a couple years back. Here'* what the dealership found in his case.



Definately a good place to srart, depending on where you were pressing, i'd address that area first.
i`ve got same problem as above, have changed starter, ignition switch, checked all the fuses as well as moved a few of the relays around , ran the reset for the security .still no go. I am going to try the fuse box idea, because it seems like a loose wire,dealer says it`* probly the body control module & for approx. $ 500.00 they can fix . Open to any other ideas that may be out there before doing this. Please help !!!!!!!!!!!!!!! Thxs all, todd
Todd L. Stokes is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2010, 01:25 PM   #7
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Todd...you already have it well under control. There'* little else that should cause the issue. Check for fuel and spark, determine which is missing, then trace them back. That'* all we'd do.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2010, 02:31 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Todd L. Stokes is on a distinguished road
Default

Can`t get that far, engine doesn`t even try to turn over ,battery less than year old & also have tried to jump it , with no luck either. Any other ideas ?
Todd L. Stokes is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2010, 02:51 PM   #9
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

You can test a starter soleniod wire etc by jumping from the main power lead on the starter to the soleniod. However..doing so with a screwdriver, expect sparks and take the needed precautions that go with doing what normally isn't done.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2010, 02:59 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Todd L. Stokes is on a distinguished road
Default 2002 bonneville no start

Yup, did that too. It`* like something between battery & starter is wrong, checked fuse box under hood & #19 fuse changed .WELL I`VE HAD ENOUGH OF THIS , TO THE GARAGE IT GOES .HOPE IT DON`T HURT TO BAD .WILL LET EVERYONE KNOW THE OUTCOME & COST.

Last edited by Todd L. Stokes; 04-29-2010 at 10:21 PM. Reason: WANTED TO ADD MORE TO IT
Todd L. Stokes is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1994 bonneville-wont start, wont run backwoodsfab 1992-1999 0 10-09-2008 07:27 PM
1992 bonneville ssei starts, stalls then wont start gilligans_off 1992-1999 65 06-10-2007 07:02 PM
1993 bonneville wont start mwaldo27 1992-1999 3 08-17-2006 05:13 PM
Me Wont ooo ooo Me Wont!!! bandit Your Other Rides: Pics & Videos 4 06-18-2006 02:09 AM
95 SLE SC wont start @ bonnifest, HELP. BonneMeMN 1992-1999 30 07-31-2005 10:43 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:23 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.