Wierd noise in front end , and ABS question - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-15-2004, 06:40 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: south bend , IN
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
97SSE is on a distinguished road
Default Wierd noise in front end , and ABS question

This is the first FWD car Ive ever owned and worked on , so some of the trouble shooting kinda puzzles me . About the front end noise . I just swapped a transmissions . I put a lower mileage 4T60e with 45K in my car . Ever since then , Ive had a vibration in the front end over 65 mph and this past its got a noise to go along it . The noise is most prominent between 30-50 mph , but you still hear it at all speeds just not nearly as much . It is progressively getting a little more noticeable over the last week . The only way I know how to accurately describle the noise , is , it sounds like your driving on a brick road ...just not as loud . If that makes any sense . I know I got all the various mounts bolted back up correctly so Im clueless . There only one thing I did that possibly could have caused a problem . When I took the pass. side axle shaft out , I did have to tap on the large portion of it ( the part of the axle shaft right before the transmission) with a hammer to get the axle shaft out of the trans . I didnt hit it hard , but I did hit it . Could that possibly have caused a problem ? Any ideas would be appreciated . Another helpful thing to know , is the trans I bought was from a bonneville that was in an accident . It shifts perfectly though . Could there possibly have been internal damage to the differential ? agaiin, I dont know a whole hell of alot about a FWD trans . FWIW it was worth , there was no vibe or noise before I did the trans swap .

Problem 2 - ABS light intermittently comes on and that causes the PCM to lock out the traction control . When these ABS units fail , will they intermittently not work . I say that because , the ABS and TC will always work as normal like the first 10 minutes of driving the car . But , after awhile the ABS always light comes on and the it wont work anymore until I let the car sit for awhile . This problem popped up about a week ago .

Hopefully someone has some answers . Thanks
97SSE is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2004, 06:45 PM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Nov 2002
Location: Texarkana, Texas
Posts: 6,041
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Damemorder is on a distinguished road
Default

Smacking the CV like that shouldn't have caused anything. Sounds like a balancing problem.

2 sounds like an intermittent wheel speed sensor, Check the electrical plugs on the front hubs.
Damemorder is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2004, 07:46 PM   #3
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 19,756
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1993 SLE is on a distinguished road
Default

so you put a 4T60-e instead of a 4T65-e? or is that just a typo? I hope not
does the replacement trans have the same drive ratio? There are differences between the 4T60-e (partly electronic/partly hydraulic) and the 65-E( fully electronic)

I think that your TC/ABS could be caused by the WSS
1993 SLE is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2004, 06:26 AM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: south bend , IN
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
97SSE is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by 1993 SLE
so you put a 4T60-e instead of a 4T65-e? or is that just a typo? I hope not
does the replacement trans have the same drive ratio? There are differences between the 4T60-e (partly electronic/partly hydraulic) and the 65-E( fully electronic)

I think that your TC/ABS could be caused by the WSS
Thanks for the replies . My car originally came with a 4T60e and yes the trans I got was a 3.06 gear trans like the one I had prior .
97SSE is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2004, 11:59 AM   #5
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 19,756
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1993 SLE is on a distinguished road
Default

oh ok..... you had me worried there for a second
1993 SLE is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New SSEi owner - front end noise and rusty window sills DealMeN 2000-2005 7 08-03-2011 08:58 PM
Two problems, shudder and front end noise putertopia 1992-1999 20 11-12-2007 09:44 PM
ABS problem and still a humming noise from the front........ 19bonnie95 1992-1999 1 05-18-2007 07:25 PM
Oil in PCV and wierd noise Explr1 2000-2005 4 08-02-2006 09:44 AM
Front End Making Horrible Noise and Vibration realjwann 1992-1999 6 01-14-2005 04:00 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:40 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.