turn key, nothing happens two seconds later car starts. - GM Forum - Buick, Cadillac, Olds, GMC & Pontiac chat

1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

turn key, nothing happens two seconds later car starts.

Reply

 
 
 
Old 07-20-2006, 11:58 PM
  #1  
Senior Member
Posts like a Supercharger
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Location: montreal,canada
Posts: 195
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
94BonnieSE is on a distinguished road
Default turn key, nothing happens two seconds later car starts.

its been happening for the last two days.

when the car has been sitting for hours its when it happens.

i turn the key and the car doesnt ignite till seconds after... but there is a long silence.. and a quick ignition like usual.

also it holds back alot at steep hills.. like as if the engine cant push past 2,000rpm.
what can cause this?

lots of hesitation at wot.
94BonnieSE is offline  
Reply With Quote
Old 07-21-2006, 01:38 AM
  #2  
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: May 2005
Location: _Phoenix, AZ_ _WCBF '05, '06, '07 Survivor_ ____NEBF '07 Remnant___
Posts: 3,448
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Echo SSEI is on a distinguished road
Default

Fuel pump might be a possible culprit. Does the car start right away if you turn the key to the on position....wait a couple of seconds, then crank it over? Might also explain the poor hill and WOT performance.
Echo SSEI is offline  
Reply With Quote
Old 07-21-2006, 01:54 AM
  #3  
Junior Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
wjcollier07 is on a distinguished road
Default

when you turn the key to the ON position do you hear the fuel pump engage and then hear a relay CLICK?
wjcollier07 is offline  
Reply With Quote
Old 07-21-2006, 02:24 AM
  #4  
Senior Member
Posts like a Camaro
 
Join Date: Feb 2005
Location: Gilroy, California
Posts: 922
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Bob Dillon is on a distinguished road
Default

Change the fuel filter before doing anything else.

Not only the cheapest part, but also the most likely culprit.
Bob Dillon is offline  
Reply With Quote
Old 07-21-2006, 02:50 AM
  #5  
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,433
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

Weak battery connections did this to me before.
J Wikoff is offline  
Reply With Quote
Old 07-21-2006, 06:47 AM
  #6  
Senior Member
Posts like a Supercharger
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Location: montreal,canada
Posts: 195
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
94BonnieSE is on a distinguished road
Default

Change the fuel filter before doing anything else.

Not only the cheapest part, but also the most likely culprit.
i have less than 10K on the fuel filter.
I will check the connection again.

]
Weak battery connections did this to me before.
my battery is only two years old. Good brand also.
and the connection terminals are clean, and non-corroded.


Fuel pump might be a possible culprit. Does the car start right away if you turn the key to the on position....wait a couple of seconds, then crank it over? Might also explain the poor hill and WOT performance.
i will try turning it to on and waiting two seconds, and then cranking it.

I have kept up with maintanance, only things that are still orginal is:
starter
fuel pump
coils
oxygen sensor


what tools do i need to test Coils and Fuel Pressure??[/quote]


EDIT: i tried the turn on.. wait two seconds turn to start... it was bad..
car sounded as if i was killing the starter. very bad sound lots of scratching.
I tried again few seconds later.. this time not waiting the two seconds.. and i got the same response... and no the car wasnt already on.. was completely dead.
I tried a third time to start.. and it did.. this is got me very worried.. as it has
rapidly gone from good to bad.. in two days only.
94BonnieSE is offline  
Reply With Quote
Old 07-21-2006, 12:26 PM
  #7  
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2004
Location: Grand Rapids, Mi
Posts: 5,656
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Archon is on a distinguished road
Default

Sounds like you should pull the starter and check that. Either the bearings are going in the starter, or it is not meshing properly with the flywheel. If the latter, you'll want to get to that right away, as you don't want to have to replace the flywheel. Check the condition of the teeth on it.
Archon is offline  
Reply With Quote
Old 07-23-2006, 10:09 PM
  #8  
Senior Member
Posts like a Supercharger
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Location: montreal,canada
Posts: 195
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
94BonnieSE is on a distinguished road
Default

damn i figured it out.

i had the security system activated.
so the engine doesnt ignite.
But i was getting it to after so many tries.

either way the car doesnt start on the first try.
i ordered a new fuel pump.

car isnt so bad on up hills anymore.
94BonnieSE is offline  
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Acer
1992-1999
9
11-27-2014 06:51 PM
vendo
Pontiac
8
11-26-2012 09:48 PM
cashmgr
1992-1999
12
11-29-2011 11:02 AM
OCSSEi
2000-2005
8
06-24-2010 11:02 AM
ssesc93
1992-1999
13
09-25-2003 04:17 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: turn key, nothing happens two seconds later car starts.


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.