TRANSMISSION OD QUESTION - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-18-2004, 11:44 AM   #1
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Location: HARRISBURG PA
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
LEFTYGOLFGUY is on a distinguished road
Default TRANSMISSION OD QUESTION

I noticed another topic with someone having problems with OD not engaging all the time. I have the same problem with my 95 SE .... Sometimes the OD works and when I slow down, it drops out of OD and won't go back in. I tried what someone said about shutting the car off and the OD will work again. I checked the wiring to the Trans and it looks good. I had the trans replaced last Janurary and the one they put in had this problem so I had them install another one and this one has the same problem. This leads me to believe it'* not the TCC Selenoid on the trans causing the problem. They also put new fluid and filter in when they installed this tranny last Jan. I don't run a cooler either ... I didn't run on on my origional transmission and it lasted to 200K miles.

The car is completely stock ... Do you think it'* the ECM?

I know you will probably hook up a code reader but I don't have one.

I looked at sears and they have one for 96 and up GM'* .... Is the 95 different? is it OBD2? What would be a good reasonable priced unit and where do I get it?

Sorry for all the questions ....

Any help would be appreciated.
LEFTYGOLFGUY is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2004, 12:16 PM   #2
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

The 94 and 95 Bonnevilles are OBD1, with the OBD2 connector and codes. A 96 reader will not work.

You need a 16 pin connector on a reader capable of reading not only OBD1, but specifically the 94/95 Bonnevilles. My scantool (Actron) will work with the right cable, but my connector is a 12-pin. jr's3800 has a 95se, uses the same scantool I have (I bought mine on his suggestion) and he has both cables for it. He can read 87-95 PCM'*, I'm limited to 97-93.

We have a scantool registry in Techinfo. Someone might be close to you.
willwren is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2004, 12:43 PM   #3
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Apr 2004
Location: Osceola, WI
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
doo700 is on a distinguished road
Default

LEFTYGOLFGUY

Did you replace your transmission or rebuild it?
If you replaced it what car did it come out of?
This is the problem I had and it turned out I put a tranny in with the wrong gear ratio mine was out of a Buick. The computer gets confused and will put the car into a limp mode that locks out OD till you shut the car off which reset the computer. I fixed mine by putting the computer from the Buick in to my Bonn has worked perfect ever since.

doo700
doo700 is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2004, 03:14 PM   #4
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Location: HARRISBURG PA
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
LEFTYGOLFGUY is on a distinguished road
Default

I'm not sure what they got the tranny out of .... is there a way to tell by Serial Number or by a tag?
LEFTYGOLFGUY is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2004, 03:53 PM   #5
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Apr 2004
Location: Osceola, WI
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
doo700 is on a distinguished road
Default

LEFTYGOLFGUY


Yes there is a tag on the tranny.
But you need to know what the original tag was so you can compare.

doo700
doo700 is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2004, 04:21 PM   #6
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Location: HARRISBURG PA
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
LEFTYGOLFGUY is on a distinguished road
Default

I don't have the origional tranny ... It was replaced at a shop.
LEFTYGOLFGUY is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2004, 10:29 AM   #7
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Location: HARRISBURG PA
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
LEFTYGOLFGUY is on a distinguished road
Default

So where do I go from here? Where is the tag on the tranny ... On top?

If I get the info from the tag can we tell what car it'* out of? Is there only two eproms, one for the 2.84 and 3.06 drive gear ration? Could I just get a eprom in the junk yard, or could I order one of those High performance eproms to fix my problem.

The trans is out of warranty by now ... I don't want to pay someone to put another one in the car if I can get away with just a eprom fix.

Need some advice as to what to do ... Thanks for all your help so far.....
LEFTYGOLFGUY is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2004, 06:00 PM   #8
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Dec 2002
Location: Sauk Centre, MN
Posts: 5,458
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
OLBlueEyesBonne is on a distinguished road
Default

Is your "SERVICE ENGINE SOON" light on? For getting the codes scanned find a auto parts store like Auto Zone, Checker, NAPA, Auto Value, etc.. that will scan the codes for free. I had mine scanned at Auto Zone.
I'm guessing it was me you read about doing the restart at speed to get OD (but not OD lock-up unless the engine was cold and the outside temps were under 50*).
Good luck.
OLBlueEyesBonne is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2004, 09:56 PM   #9
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Nov 2002
Location: Chandler AZ
Posts: 62
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DAVID94SSEI is on a distinguished road
Default Sounds like what mine is doing

mine is not giving any codes it will work for a wile and then drop out of O/D. I changed the ecu out for a nether prob (it did it before the ecu change) the car is a 95 olds lss with a */c motor the ecu came out of a olds with the same ser number on it and the trans was gone though at one time (do not know if it was replaced) any help would be great the trans shop is not much help here
DAVID94SSEI is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2004, 10:53 PM   #10
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Location: HARRISBURG PA
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
LEFTYGOLFGUY is on a distinguished road
Default

My service engine soon light isn't on .... The OD problem didn't happen until after the transmission was installed. I don't have a clue what it came out of. I will check and try to find the tag on the tranny. I would like to swap computer chip to fix the problem. Will you be able to tell from the tag what car the tranny came from so I can find a chip. Can I just purchase a chip aftermarket? Maybe a performance chip upgrade that will also fix this problem.
LEFTYGOLFGUY is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1993 transmission interchange question compuman 1992-1999 1 05-22-2004 10:41 AM
1993 SSEi transmission question egladman 1992-1999 3 02-29-2004 01:18 AM
Transmission Question egladman 1987-1991 3 11-05-2002 02:31 AM
Question on Transmission Bigfunkytown General GM Chat 9 11-03-2002 02:03 PM
Transmission Question egladman 1987-1991 2 09-16-2002 12:17 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:46 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.