low end torqe - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-11-2006, 06:50 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ninefittyone is on a distinguished road
Default low end torqe

Let me introduce myself my name is andrew i just bought a 96 bonneville se. bought it for $2000 it has 98000 miles on it and i think i got a good deal. I have a few questions first the car feels great just driving around plenty of power but when i go to wot at a stop the car feels laggy doesnt throw you back in your seat. I drove a 05 Grand Prix and the car would pull very hard from a stop and jerk you around good. I cant get this car to peel wheels and it doesnt pull hard at wot. The car doesnt feel like its really starting to pull till 3000rpm. I changed the oil and put 10w40 could that be why? Or is this just normal? Any help would be appreciated.
ninefittyone is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 08:01 PM   #2
Junior Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
harofreak00 is on a distinguished road
Default

try a full tune first...

plugs
wires
PCV valve
air filter
fuel filter
etc....
harofreak00 is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 09:10 PM   #3
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jan 2006
Location: NEBF:06,07 | NYBF:06,07 | ONBF:06,07 | CNBF:06 & more............
Posts: 8,029
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bandit is on a distinguished road
Default

what year/ trim???

cuz i have a 94SE with the 2.84 gears and yeah mine feels laggy too.. its always been that way and iv done alot to it already... i think its just hot the 2.84 S1 are..
bandit is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 10:46 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ninefittyone is on a distinguished road
Default

its a 1996 bonneville se. hub caps and all. i have changed the oil, fuel filter, spark plugs, and air filter. I didnt change the spark plug wires since they were good still. Maybe the gap on the plugs is wrong i did.060. Also i put 10w40 would that have anything to do with it. The check engine light came on tonight could that be from the 10w40 oil. oil pressure is good stays at about 50 and the temp is good. I guess i wont worry about it. Any other suggestions
ninefittyone is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 11:01 PM   #5
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Oct 2002
Location: Groton, CT _NEBF 05, 06, 07_
Posts: 2,703
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
markwb is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by ninefittyone
The check engine light came on tonight could that be from the 10w40 oil
No, 10W40 will not throw a code but try to get the DTC code scanned anyway so that we have a basis for troubleshooting your problem with power. It may be related to the code you are getting.
markwb is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 11:33 PM   #6
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

The oil isn't the issue..it'* fine
The plug gap should be .060
What brand plugs did you put in? (BTW.. for some reason...most experience problems with Bosch)
If the check engine light came on...that'* good. That'll probably tell you what'* up and we can help you fix whatever it is and get you ripping tires and killing your transmission in no time.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 11:45 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ninefittyone is on a distinguished road
Default

I put in Bosch platinums. I dont have acess to a scanner and im not looking to put much money into it. I put new tires on it do you think the tires could be mushing so hard that it feels this way?
ninefittyone is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 11:47 PM   #8
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

I think the check engine light is an indication of a problem. Hit up an Autozone if possible and get the code number.. bring it back and post it up. We can help you from there.

Otherwise..
No on the tires..
No on oil
No on other stuff

And while many have found problems with Bosch Plats...you might have good experience... there are a couple here that have..

Grab that code... and we can help .. don't buy any parts...just get the code for now.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2006, 12:51 AM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ninefittyone is on a distinguished road
Default

Thanks for all your help. I will go down to my local autozone and get the code. I needed to go their anyway to get the haynes manual for the car.
ninefittyone is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2006, 08:18 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ninefittyone is on a distinguished road
Default

I went down to autozone and it reads code P1870 Manufactuer Control Transmission. I forgot to mention my shifter indicator doesnt line up with what gear im actually in. Could this be why i have a code. The shop that installed the new high beam switch screwed it up and is going to be fixing it next week. Thanks again
ninefittyone is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
92-95 to 96-99 front end & rear end conversion fbodyNATION Pontiac Bonneville 1 10-20-2011 07:41 AM
Which do you prefer? Low end power or top end? Bonneville92V688 General GM Chat 43 10-31-2007 06:05 PM
SC bolt torqe specs zimaad Forced Induction 5 05-18-2004 02:59 PM
Torqe Sequences Ryan2Dope 1992-1999 9 03-29-2004 11:36 AM
I know my bonneville has great low end torque.. but.. magiman_ Performance, Brainstorming & Tuning 32 10-01-2003 05:11 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:54 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.