fan/starting - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-04-2007, 05:58 PM   #1
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Location: kirksville missouri
Posts: 141
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
tanner28 is on a distinguished road
Default fan/starting

where to start........... first off i guess....... fan doesnt stopped working.... engine runs about 200 little over but fan doesnt work....... best ways to fix or see what needs to be fixed......... and starting...... today i started my car just fine let it run about ten mins and then drove it about 10 blocks away shut it off to fill up and went inside to pay came back out and it would turn over.. rpm would get up to about 1000 mph would jump up between 5-10 and then it would it click and do it again...... plz help thanks in advance
tanner28 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2007, 06:18 PM   #2
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Oct 2005
Location: Western New York
Posts: 1,942
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Technical Ted is on a distinguished road
Default Re: fan/starting

Quote:
Originally Posted by tanner28
... fan doesnt stopped working... but fan doesnt work....
Those 2 statements have me confused. Which fan are we talking about.


For the starting problem please disconnect the battery cables and check for corrosion. Report back with your findings.
Technical Ted is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2007, 07:40 AM   #3
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Better yet, disconnect and clean all ends of all battery cables. This is our #1 piece of advice lately. Your starting issue sounds like it'* either a bad connection or a battery that isn't fully charged.

On the fan issue. It is winter and you mention 200F degrees. The low speed fan comes on at around 215F and the high speeds at 226F.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2007, 12:12 AM   #4
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Location: kirksville missouri
Posts: 141
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
tanner28 is on a distinguished road
Default

bring up my other post....................... cleaned cables too.............. fans are my least worry.......... i HAVE to get to work and school
tanner28 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2007, 12:20 AM   #5
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

Your fans shouldn't come on at 200. And I don't understand what you're trying to say about them, either. You don't make any sense.

Turn your AC on Auto. Do both fans come on?
willwren is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2007, 12:22 AM   #6
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Location: kirksville missouri
Posts: 141
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
tanner28 is on a distinguished road
Default

well this topic........... it started rough............. other topic........it doesnt start at all................. sorry for double posting
tanner28 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2007, 12:25 AM   #7
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

Follow the advice already listed above.

Pull the boots off your battery cables and clean the corrosion.
Do your fans come on when you put your ECC on Auto?

Then come back.

We're not going to have you split your replies into two different topics about the same starting issue. Our gearheads are busy enough that they don't need to hunt back and forth.
willwren is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2007, 12:29 AM   #8
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Location: kirksville missouri
Posts: 141
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
tanner28 is on a distinguished road
Default

already cleaned corrosion off yesterday
tanner28 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2007, 12:33 AM   #9
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

We have dozens per month. Did you REMOVE THE RUBBER BOOTS? You HAVE to do that. We get 12 cars a month with this same problem.

You need to remove the boots and clean the corrosion that you can't see by simply disconnecting your cables and pulling the boots. You need to remove and disassemble each end of EVERY black and red battery cable. At the alternator, starter, and battery, and each and every ground location.

Do your fans come on when your ECC is in AUTO?
willwren is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2007, 12:35 AM   #10
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Location: kirksville missouri
Posts: 141
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
tanner28 is on a distinguished road
Default

oh.......no on the boots....... and i cant check the fans......... its 10:30 pm here and about 5 degrees and my car is across town and my mom is in bed
tanner28 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
intermittent weird starting/not starting.... HELP!! jaye22 Everything Electrical & Electronic 15 04-14-2017 08:10 PM
Good Fan, Bad Fan BillBoost37 General GM Chat 5 11-05-2006 10:48 PM
Radiator Fan Problem RogerH 1992-1999 50 08-19-2006 04:59 PM
coolant fan lamchop 1992-1999 24 07-13-2003 03:39 AM
CLIMATE CONTROL FAN NOT BLOWING Mr Bean 1992-1999 20 02-04-2003 05:24 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:42 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.