Engine Sputters When Cold - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-29-2005, 07:23 PM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: Lincoln, NE
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
t8ertot33 is on a distinguished road
Default Engine Sputters When Cold

Lately whenever I start up after i leave my car sitting for awhile, like in the morning, the engine starts but sputters and the check engine light flashes. Then after a couple minutes it will go back to normal and the check engine light goes solid. I read that this means something with the timing. My grandpa has the same problem in his cadillac and he thought it was something with the battery. So i drove across town and had my battery checked and it was low. It shouldn't be that low for driving that far. I ended up getting a new battery, the new one is also bigger it'* a 78 rather than the 75 which was in it. He thought that when the battery cant give enough juice to the computer it messes up everything including the fuel injectors so im waiting for judgment day (tomorrow morning) to see if the problem is solved. If not he thinks it may be the alternator. Any one else had this problem or know what the solution is?
t8ertot33 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2005, 08:43 PM   #2
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

If it was your battery getting low. You need to make sure you drive enough for the computer to learn.

However can't really help much until we know what year and kind of car you have. Please put this information in your signature...like mine.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2005, 01:35 AM   #3
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: Lincoln, NE
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
t8ertot33 is on a distinguished road
Default

oh sorry about that, i have a 96 SE with 128K miles. I have been driving about a week with this problem but again i just put the battery in today so i will have to see if it has the same problem tomorrow morning.
t8ertot33 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2005, 02:34 AM   #4
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Join Date: Jul 2005
Location: Zimmerman, MN.
Posts: 198
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1fatcat is on a distinguished road
Default

Check your fuel pressure regulator for a leak into the vacuum supply line.
1fatcat is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2005, 08:33 PM   #5
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Location: Lincoln, NE
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
t8ertot33 is on a distinguished road
Default

well i started it up and no more problems. So i guess putting a new battery in worked. The check engine light is still on but it'* always solid. Im guessing it will reset itself after awhile?
t8ertot33 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2005, 03:44 AM   #6
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Jul 2005
Location: North East Texas
Posts: 211
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
klystronik is on a distinguished road
Default

I had this problem awhile back...ended up being just a dirty air filter and bad PCV....
klystronik is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
guages moving, car sputters jal0065 1992-1999 23 10-31-2008 08:21 PM
Car sputters when turning... mstrwolfgang 1992-1999 10 08-07-2007 05:09 PM
2000 SE sputters after cold start BustOut 2000-2005 20 04-29-2007 11:11 PM
Sputters/Chugging after 80KMH FatPat3 1992-1999 9 07-26-2004 05:41 PM
sputters upon warm start-up Roni271 1992-1999 10 05-13-2003 08:19 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:05 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.