Emergency help Please. - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-23-2008, 11:15 PM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
biggreenpontiac is on a distinguished road
Default Emergency help Please.

I'm a member of other car forums and know how the new guys can get ripped up for dumb questions so bear with me.

I have a 95 sse. It has allot of miles 205K. But ran perfectly until today. I'm on the way to finish christmas shopping, driving along just fine and it missed hard. And from then loses power big time......I had to downshift to 2nd just to maintain 40mph, and get to someplace to pull over that wouldn't let the car get ran over by the plow trucks.

I shut it off, and it would start up and not idle at all. You could pump the throttle and keep it running but never get it to rev.....

When the car was running horrible about to stall the traction control light was on, and stayed on. It wouldn't let me turn it off. It felt like it was interfering even with the idle.....Any how I pulled the positive cable to reset the PCM, and the traction control light went out.

Still no start.......After searching for a tow dolly or trailer at Uhaul'* nearby we ended up tow strapping it home in the dark with a dead car you couldn't run wipers or defrost, in sub freezing temps w/freezing rain......


PLEASE, PLEASE any help you can give me is much appreciated......With the holidays I simply don't have the money to just take this somewhere to have it fixed.
biggreenpontiac is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2008, 11:31 PM   #2
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Do you have any check engine lights? If so, what'* the code? I would suggest giving it a good look over. Pull the plugs and inspect. Check the oil, coolant, trans fluid, belts. Look for any fluids on the outside of the engine.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2008, 09:52 PM   #3
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
biggreenpontiac is on a distinguished road
Default

The plugs aren't firing very good. A couple were soaked with gas, and all of them were kinda black (NOT oil)

I took off the ignition control module and took it to Autozone and it tested fine.

Any ideas?

What will make the plugs not fire well? Ignition control module tested good.....Only other thing I can think of the crank sensor.

The car starts up fine, and if you slowly give it gas and rev it really slowly it will run fine, but if you let off it will die, and if you stab the throttle it will cut out and/or die.
biggreenpontiac is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2008, 09:55 PM   #4
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Join Date: Dec 2008
Location: NW Arkansas
Posts: 175
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
NWASSEi is on a distinguished road
Default

Check the CAT.

Don
NWASSEi is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2008, 10:36 PM   #5
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Sounds like your running rich. How many miles you have on our O2 sensor? Have you cleaned your MAF?
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2008, 12:05 AM   #6
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
biggreenpontiac is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by NWASSEi View Post
Check the CAT.

Don
Why would the cat cause the car to dump so much fuel it won't stay running?
biggreenpontiac is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2008, 12:07 AM   #7
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
biggreenpontiac is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Danthurs View Post
Sounds like your running rich. How many miles you have on our O2 sensor? Have you cleaned your MAF?

Yeah it is rich. To the point it won't run. Only way that could happen as I see it is that it isn't getting enough spark......The PCM wouldn't richen the car to the point it wouldn't stay running...

The engine light is out, because I reset the PCM by removing the battery cable for awhile. It hasn't come back on in the time I've had it running
biggreenpontiac is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2008, 12:28 AM   #8
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

What code did your PCM have? If your O2 sensor is going it will read lean and send more fuel, even when it'* rich. Your millage will start to drop and then tank all together.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2008, 02:05 PM   #9
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
biggreenpontiac is on a distinguished road
Default

I don't have a scanner so I don't know of any codes. And the light isn't coming on when I try to ,keep it running.

I changed the plugs and it still runs the same.

So far removed the ICM and had it checked changed the plugs and still the same.

I pulled a plug wire, and put a screwdriver in the plug wire and I can only get a small orange spark to arc.....
biggreenpontiac is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2008, 06:08 PM   #10
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
biggreenpontiac is on a distinguished road
Default

Ok so the coil that had a weak spark..........I took it to autozone to have it checked. It passed the primary side, and failed the secondary side (that plugs into the ICM). I replaced that and still nothing.

It will start up sometimes, run ok if you keep it rev'd up but steady. Won't idle.

So I'm down to the crank position sensor and the ICM. The ICM tested fine at autozone. I have heard of them testing good but being bad......But hell it'* to expensive to just guess it'* really bad even though it tested good.

I'm going to change out the crank sensor tomorow and see if it will run.


Will the CPS let the car run sometimes but not idle or stay running?
biggreenpontiac is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
need help! emergency 2000bonny Performance, Brainstorming & Tuning 9 04-29-2010 01:23 PM
emergency plumbing help needed... 88bonnsse Lounge 7 04-24-2008 07:16 PM
Help Emergency need to get back home car wont start! jjg 2000-2005 2 06-19-2005 10:59 PM
Emergency 6X9 mounting help....pleeeeeeeeeeeease Hailey Lounge 4 12-26-2003 10:19 PM
Emergency.... Please Help. I am fixing Strut now. Hojekang 1992-1999 5 07-21-2003 11:44 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:44 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.