Changed LIM gaskets now it won't start - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-03-2009, 11:18 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
KGriz is on a distinguished road
Default Changed LIM gaskets now it won't start

Well the upper manifold ruptured so I replaced the lower gaskets, the upper manifold, the water pump, serpentine belt, thermostat, hoses, and spark plug wires. Thought I was good to go, but it just sputters like the timing is wrong and won't start. Checked all my electrical connectors and my spark plug wire several times. Where do I start? I did briefly crank it over without the spark plugs installed to clear any coolant out of the cylinders. Did I damage something? Also coolant poured out and down the front of the motor when I removed the water pump. Would that damage the crankshaft sensor? Can somebody steer me in the right direction.
KGriz is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 12:13 PM   #2
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Most likely your plugs are wet and each time you dry them the cylinders rewet them. I used a smallish tube on a shop vac/vacuum/compressor air hose to blow out the cylidners in one case before being able to get it to start.

It'* pretty common when the cylinders are soaked like yours appear to be.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 12:23 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
KGriz is on a distinguished road
Default

Thanks, I'll try pulling them tonight and start there. I know at least 2 cylinders were full of coolant. I didn't want to crank it over too long without the plugs installed, for fear of damage to the ignition module.
KGriz is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 09:10 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
KGriz is on a distinguished road
Default

Update: Pulled the plugs they look fine. Blew them off, still no start.
Question, how much fuel should come out of the fuel rail when you depress the test valve.
I get about a teaspoon. Doesn't seem like a lot. With the key on I can relieve the pressure to nothing.
Fuel pump fuse is good and the relay appears to be working. It sounds like the pump is priming when the key is turned on.
I don't get it.
KGriz is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 10:53 PM   #5
Senior Member
True Car Nut
 
Purplehazeir's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Arlington, WA
Posts: 7,979
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Purplehazeir is on a distinguished road
Default

When was the last time you changed the fuel filter? Also, check the fuel pressure regulator.
Purplehazeir is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 10:57 PM   #6
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

What year is the car? Do you have a VATs on the car? If the VATs is preventing it from starting it will prime the fuel rail when you turn the key, then shut down the pump so no start. Do you have a second key to try?
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2009, 08:35 AM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
KGriz is on a distinguished road
Default

Sorry guys, it'* a 96 SE
I assume I have a VATS on it. It has the keys with the resistor in it. I have tried another key with no luck. I have never had any trouble with fuel pressure or VATS issues since I've owned it. 8 Years
I'll try the fuel filter change tonight, it'* original.
KGriz is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2009, 02:27 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
KGriz is on a distinguished road
Default

OK, I give up!! I guess I'll get it towed to the dealer. I don't know what else to try.
Changed the fuel filter, didn't help.
Bought a puel pressure gauge, 45lbs pressure.
Pulled the plugs to check for spark, plugs sparking, wet with gas.
Checked ther injectors anyway with a 194 bulb, injectors firing.
Battery is run down from trying to start it, will recharge it.
even checked the CPS with an oscilloscope, good square wave on both terminals.
At my wits end. Hate to admit defeat, but don't know what else to do.
KGriz is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2009, 07:26 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
KGriz is on a distinguished road
Default

Update,
As a last ditch effort, before taking it to the dealer,I bought a cheap set of plugs, even though I verified that every plug was firing.
Guess what? She fired right up!!
Who"d thunk it!
KGriz is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2009, 09:48 PM   #10
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Some times you just get a bad plug
Danthurs is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Changed UIM/LIM and TB gaskets. Now have a p0107 MouSe 2000-2005 26 04-20-2012 10:33 PM
Battery Changed - Won't Start Now astropilot 2000-2005 8 12-19-2009 06:01 PM
po171 after lim gaskets changed?? eatmyroost747 2000-2005 3 10-25-2007 02:50 PM
changed intake now it won't start 1993 awguthrie 1992-1999 5 03-01-2007 08:07 AM
HELP Replaced intake gaskets now car won't start djm 1992-1999 9 01-18-2005 10:43 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:27 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.