Bad EGR valve?...HELp - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-09-2006, 03:31 AM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chesterfield (Detroit area), MI
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
nickg is on a distinguished road
Default Bad EGR valve?...HELp

I just recently (in the last 2 or 3 weeks) had my upper intake (plenum) replaced and now the last couple days when i am traveling around 30-40 and 55-65 my tach seems to be going up and down like i am pumping the gas. i have talked to a couple people who think it may be the EGR valve? also, i just had all four points alligned and my car still vibrates at speeds from around 60-75 mph what could be causing this. My front rotors are about 13 months old and my pads are maybe a month old. i thought i could get away with only changing the pads this time seeing as the rotors were only a year old when i did front brakes? any tips? i would like to get all these issues worked out in the next week or two, in three weeks i am supposed to drive to boston ( from detroit) and i really dont want to get stranded on the way there.

one more quick question...how long on average does a fuel filter last? and how hard are they to replace?
nickg is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 03:37 AM   #2
Junior Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
wjcollier07 is on a distinguished road
Default Re: Bad EGR valve?...HELp

Quote:
Originally Posted by nickg
I just recently (in the last 2 or 3 weeks) had my upper intake (plenum) replaced and now the last couple days when i am traveling around 30-40 and 55-65 my tach seems to be going up and down like i am pumping the gas. i have talked to a couple people who think it may be the EGR valve? also, i just had all four points alligned and my car still vibrates at speeds from around 60-75 mph what could be causing this. My front rotors are about 13 months old and my pads are maybe a month old. i thought i could get away with only changing the pads this time seeing as the rotors were only a year old when i did front brakes? any tips? i would like to get all these issues worked out in the next week or two, in three weeks i am supposed to drive to boston ( from detroit) and i really dont want to get stranded on the way there.

one more quick question...how long on average does a fuel filter last? and how hard are they to replace?
About the only thing I can help you on is the fuel filter. According to the filter I have, on the package it says to replace it every other oil change, or every 6,000 miles. They are very easy to replace, you just de pressurize your fuel line by releasing pressure at the tester on the fuel line, make sure you have a rag to catch any silled fuel, then get under there at the fuel filter (just in front of the left rear wheel) with a wrench (not sure of the size) and unscrew it on both sides, pull it out and installation is reverse of removal, it is a very easy thing to do.
wjcollier07 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 08:33 AM   #3
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Rolling right through the most populated area for members huh?

On the fuel filter, WJ is pretty close. One side is a quick disconnect the other side is a screw on. It'* actually very easy. (Hold the nut on the fuel line and turn the filter.)

The EGR if bad should be illuminating the check engine light. How old are the plugs/wires and general tune up items, O2 sensor as well?

On the vibrating, it could be a bunch of different things, from tires to wheel bearings etc.

We'd need more information to help on that one.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 10:51 AM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2004
Location: Grand Rapids, Mi
Posts: 5,656
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Archon is on a distinguished road
Default

I'd expect the EGR to give you issues at idle and lower speeds. Besides a tune up...have you changed the tranny fluid and filter lately? Check for vacuum leaks, also.
Archon is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 01:35 PM   #5
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chesterfield (Detroit area), MI
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
nickg is on a distinguished road
Default

the tranny fluid and filter have about 40,000 since they have been changed. the car just was tuned up when the upper intake got replace about a month ago...new plugs and wires then also. and yes the engine light is on
nickg is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 02:44 PM   #6
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Ok..then what code is making the light stay on?

BTW..please change your title to something that is more along the lines of what the post is about.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 02:52 PM   #7
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chesterfield (Detroit area), MI
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
nickg is on a distinguished road
Default

you know i troubleshot the problem myself and i got it all fixed this afternoon. the engine light was staying on because of all the antifreeze that went into my catalytic converter when i blew my intake. i drained the transmission fluid, replaced the filter, added some of the lucas tranny additive when i put the new fluid in and it is running like a charm.
nickg is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Purge valve solenoid or egr valve? SEXI SADI GMC/Chevrolet Truck/SUV 5 03-28-2012 12:18 PM
Help me Find the EGR valve gamarines2 Buick 8 01-12-2011 01:27 AM
Bad, bad, bad, bad vibrations.... SilverSleeper8704 2000-2005 11 07-30-2010 06:42 AM
EGR Valve Help Locating it and Replacing anthony042018 1992-1999 3 10-31-2007 12:07 AM
Help with EGR Valve.. Locating it anthony042018 Lounge 2 10-31-2007 12:01 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:57 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.