98 Bonneville SE, Speedometer wacky - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-05-2007, 10:02 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2004
Location: St. Petersburg, Florida
Posts: 72
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
obis88 is on a distinguished road
Default 98 Bonneville SE, Speedometer wacky

My mother'* 1998 Bonneville SE had a strange problem today. The speedometer is way off. When you drive 20 mph it will show 40 and the faster you drive it gtes even more outrageous. At about 40 mph the speedo says about 70! I also noticed the system isn't charging at all and the Check Engine light came on. Any ideas or has anyone ever encountered this? Could these things be related?
obis88 is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2007, 10:25 PM   #2
Senior Member
Posts like a Corvette
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sanford Michigan
Posts: 1,200
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
crash93ssei is on a distinguished road
Default

Seems like alot of electrical gremlins here are caused by corrosion on the battery terminals. Pull them apart, clean them and put them back togather. Check the grounds for corrosion also. Then check the connections at the alternator, make sure that they are tight and clean. If all is well, check the alternator. If you cannot test it yourself, Auto Zone and many other parts stores will check them for free. Probably a good time to have the battery load tested as well.

Hope this will fix your problems.
crash93ssei is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2007, 10:38 PM   #3
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Probably has something to do with the check engine light..have it checked out. If the charging system died and the voltage is low..all sorts of crazy things have been known to happen.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2007, 12:03 AM   #4
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2004
Location: St. Petersburg, Florida
Posts: 72
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
obis88 is on a distinguished road
Default Thanks!

The battery is a new Delco installed a few weeks ago. I checked all the connections and everything is tight and clean. We are taking it in tomorrow to check everything out. I sure hope the whacky speedo is related to the charging system. I was thinking maybe it had something to do with the transmission. I sure hope not. The car only has 56,000 miles on it but it apparently sat for awhile. We purchased it in late February. I will let you all know what they find. Thanks for the feedback. I love this forum!
obis88 is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2007, 12:08 AM   #5
Senior Member
Posts like a Turbo
 
chevyboy572's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Sacramento CA
Posts: 476
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
chevyboy572 is on a distinguished road
Default

I'm thinking a wheel speed sensor....
chevyboy572 is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2007, 08:25 AM   #6
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Quote:
Originally Posted by chevyboy572
I'm thinking a wheel speed sensor....
You will end up being wrong... the VSS which feeds the PCM and then the speedo is located on the transmission. WSS only feed the ABS/TC.

When you say all connections are clean and tight...did you look UNDER the rubber boots on the cable ends?
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2007, 04:33 PM   #7
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2004
Location: St. Petersburg, Florida
Posts: 72
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
obis88 is on a distinguished road
Default Alternator was bad.

After taking the car in to be looked at, the problem was a bad alternator. The lack of any charge caused the speedo to act up since it is electronically controlled.

The check engine light had nothing to do with the alternator. That was caused by a cracked hose on the emissions system evaporator line or something to that effect. All is well now. Thanks for everyone'* input.
obis88 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2007, 09:42 AM   #8
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

We are here to help... The more information you give us..the better we can diagnose the issues.

The battery must have been getting low for the gauges to start acting that bad.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
wacky gauges ATT GEARheads GAMEOVER Everything Electrical & Electronic 3 03-04-2006 03:23 PM
Wacky Minnesotans PontiacDad Lounge 1 02-17-2006 03:04 PM
Is your Gas Guage Wacky jrw1234 1992-1999 14 11-13-2005 10:59 PM
Big Ol Wacky Pic Post Jim W Your Ride: GM Pictures & Videos 24 03-25-2005 01:22 PM
Idle idle or wacky tach? 94bonne98 1992-1999 6 01-31-2003 12:03 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:20 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.