95 se wont start , has spark - fuel pressure??????? - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-25-2004, 01:07 AM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
green95se is on a distinguished road
Default 95 se wont start , has spark - fuel pressure???????

133,000 miles , just got it dirt cheap , body is a taillight away from being perfect!
The engine will crank over , but wont start. I've got spark and fuel pressure , the idiot lights come on with the ignition turned to on as usual. It sounds like the timing chain may be stretched or maybe even broke? it sounds like an old chevy v8 with the distributor in wrong while trying to start it! Could it still send spark if the crank or cam position sensors are bad? The computer should be good if the idiot lights come on when you turn the key on , Right? Also , how common is the intake problem? I know buying a car without hearing it run Is pretty silly but , the car looks so awesome , and I'm up to challenges on newer cars. I've also got an 85 Monte Super Sport that I am restoring ,I'm just not totally accustomed to the newer vehicles yet. Thanks!
green95se is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 01:15 AM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: May 2002
Location: Edmonton, AB Canada
Posts: 2,621
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DeathRat is on a distinguished road
Default Re: 95 se wont start , has spark - fuel pressure???????

Quote:
Originally Posted by green95se
133,000 miles , just got it dirt cheap , body is a taillight away from being perfect!
The engine will crank over , but wont start. I've got spark and fuel pressure , the idiot lights come on with the ignition turned to on as usual. It sounds like the timing chain may be stretched or maybe even broke? it sounds like an old chevy v8 with the distributor in wrong while trying to start it! Could it still send spark if the crank or cam position sensors are bad? The computer should be good if the idiot lights come on when you turn the key on , Right? Also , how common is the intake problem? I know buying a car without hearing it run Is pretty silly but , the car looks so awesome , and I'm up to challenges on newer cars. I've also got an 85 Monte Super Sport that I am restoring ,I'm just not totally accustomed to the newer vehicles yet. Thanks!
Well if it wants to start, then check for codes & see if the Crank Sensor or Cam Sensor is at fault here. BTW! Welcome to our little Bonneville Home-Away-From-Home!
DeathRat is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 01:18 AM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
green95se is on a distinguished road
Default

Could It really be that simple? Now OBD-1 codes can be pulled by jumping the test terminals , Is OBD-2 the same or should I invest in scantool? I have the chilton but haven't checked it for code pulling yet.
green95se is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 01:21 AM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: May 2002
Location: Edmonton, AB Canada
Posts: 2,621
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DeathRat is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by green95se
Could It really be that simple? Now OBD-1 codes can be pulled by jumping the test terminals , Is OBD-2 the same or should I invest in scantool? I have the chilton but haven't checked it for code pulling yet.
I'm afraid "flash" codes were disabled after 1993 on the Bonneville line! A Scan Tool WILL BE REQUIRED!
DeathRat is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 01:23 AM   #5
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Jan 2004
Location: Shelton, CT
Posts: 48
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
L67Riviera is on a distinguished road
Default

you have spark and fuel.
check compression
check cam/crank signal
check that the ignition wires are going to the correct cylinder
L67Riviera is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 01:25 AM   #6
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
green95se is on a distinguished road
Default

Thanks for the input! Sorry again about the double post! It acts like it wants to start but , nothing. The guy at the car lot told me the timing chain was out but cant go by what they say. I will definitely pull the codes before I tear the timing cover off!!!
green95se is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 01:32 AM   #7
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: May 2002
Location: Edmonton, AB Canada
Posts: 2,621
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DeathRat is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by green95se
Thanks for the input! Sorry again about the double post! It acts like it wants to start but , nothing. The guy at the car lot told me the timing chain was out but cant go by what they say. I will definitely pull the codes before I tear the timing cover off!!!
Good plan...nothing like doing a little investigation BEFORE spending more money!
Check for any obvious things out of place too, like wires disconnected to sensors (Crank & Cam) & plug wires routed wrong (as already mentioned above). Sometimes you might just get lucky twice! I've seen it done before...used car salesman is no mechanic...therefore if the crank sensor is unplugged, it'll not start! I've seen potential buyers do things like this too to drive the price of the vehicle down to rock bottom claiming there is something wrong with the car! Not saying that you've done this, but, someone else may have before you!
DeathRat is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 01:44 AM   #8
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
green95se is on a distinguished road
Default

I work at jiffy lube here in Kansas City , And I see a lot of series 2 3800'* with the I guess MAP sensor plugged into the pcv valve cover. Mine just has a plain plastic cover with no place for a plugin and no spring under the cover? Is the MAP sensor located in different spots for different vin numbers? Mines "K". Also where do I get A better than stock upper intake? I've read some of the posts about the upper intake and want to replace mine Immedeatly after getting it to run. I checked all the fluids and the overflow is empty and the radiator is low on coolant but was no sign of moisture in the oil. I really appreciate all your Help so far!!!!
green95se is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 01:50 AM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: May 2002
Location: Edmonton, AB Canada
Posts: 2,621
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DeathRat is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by green95se
I work at jiffy lube here in Kansas City , And I see a lot of series 2 3800'* with the I guess MAP sensor plugged into the pcv valve cover. Mine just has a plain plastic cover with no place for a plugin and no spring under the cover? Is the MAP sensor located in different spots for different vin numbers? Mines "K". Also where do I get A better than stock upper intake? I've read some of the posts about the upper intake and want to replace mine Immedeatly after getting it to run. I checked all the fluids and the overflow is empty and the radiator is low on coolant but was no sign of moisture in the oil. I really appreciate all your Help so far!!!!
Not sure about the MAF Sensor near the PCV though...will have to look at my Series II.
I can help you with an alternate solution for the 3800 SII Upper Intake though>>>> http://www.bonnevilleattitude.com/st...bcefa0ac6821c8
DeathRat is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 02:02 AM   #10
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
green95se is on a distinguished road
Default

The upper intake solution looks like an excellent idea! I've read people replacing the upper intake twice! That seems to cure the problem instead of replacing it with the same one!! I've found the taillight at a local salvage yard , any Idea where to find the trunk latch assembly that bolts in the trunk? I haven't found it yet. Do you have any opinons on scantool brands?
green95se is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
new fuel pump on my 97 deville, got fuel and pressure no start 1johnse2082 Cadillac 3 07-25-2014 01:15 PM
changed spark plugs on 94 se and now it wont start! drivinthebeast 1992-1999 7 11-26-2009 12:51 AM
1994 bonneville-wont start, wont run backwoodsfab 1992-1999 0 10-09-2008 07:27 PM
95 SE Cranks, has fuel and spark. Will not fire. apacalypse 1992-1999 6 12-01-2007 08:58 PM
94 SSE has spark and fuel but will not start, please help 94SSEgold 1992-1999 29 12-29-2005 11:42 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:20 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.