'94 Wont Crank - Please help me - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-09-2009, 01:36 AM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sjdon67 is on a distinguished road
Question '94 Wont Crank - Please help me

My 1994 wont crank at all. I have tried several things and it still wont.When I try to start it the dash lights come on but the engine wont crank. The first thing I did is clean the battery connections at both the battery and the starter but that did not help. When I try to crank it there is no clicking at the starter. I hooked up a remote starter switch to the starter and tried it but that did not even do anything. All the starter did was click. I was thinking it was a bad starter so I took it down to Autozone to have it tested and it passed the test. It was turning. So I put it back in and then noticed my battery was showing as low on the dash panel even though I tested it with a multimeter and it showed over 12v. It passed the test at autozone. I put the battery back in the car and noticed that i keep getting weaker even though the car is off. Something seems to be draining it. Does anyone have any ideal of what can be wrong with my car? I just had the tranny rebuilt about a month ago so put too much money into it to just give up on it.
sjdon67 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2009, 06:34 AM   #2
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ak_mattb is on a distinguished road
Default

Not sure if this will help but, are you sure the battery is connected tightly to the terminals? When i first got my 94 same thing happend, light and radio would come on but it would not make any sound when i tried to start it. Turned out the battery was just loose....
ak_mattb is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2009, 07:42 AM   #3
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Odd, you've checked the two things that could cause a no start.

Have you tried to turn the motor over by hand from the bolt on the front of the crank?
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2009, 02:03 PM   #4
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sjdon67 is on a distinguished road
Default

No I havent tried to turn the motor over by hand not sure how to do it. Do I need to remove anything to get to the bolt for the crank? Also the day before it wouldnt start it was running fine, not perfect though because sometimes it randomly shuts off on me.
sjdon67 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2009, 02:21 PM   #5
Senior Member
True Car Nut
 
Purplehazeir's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Arlington, WA
Posts: 7,979
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Purplehazeir is on a distinguished road
Default

You just need a socket and a long handled wrench to spin the motor. We just need to make certain that the motor did not seize.
Purplehazeir is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2009, 04:00 PM   #6
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sjdon67 is on a distinguished road
Default

Do I need to take out the spark plugs to do it? What bolt exactly am I looking for to turn? Where is it located? I never did that before.
sjdon67 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2009, 08:52 PM   #7
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sjdon67 is on a distinguished road
Default

I did as you sugested and spun the crank shaft bolt. It is the bolt on the outside of the damper, is this correct? I turned in clockwise and it moved easily. Also when I try to turn the car on with the lights on they go dim.
sjdon67 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2009, 09:33 PM   #8
Okie Hokie
Posts like a Camaro
 
tlsheff's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Durant, Ok 74701
Posts: 1,107
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
tlsheff is on a distinguished road
Default

Have you checked the grounds on the block to make sure theyre clean and its getting grounded properly... that could cause the problem
tlsheff is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2009, 10:14 PM   #9
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sjdon67 is on a distinguished road
Default

Now I am wondering if it is the Neutral Safety switch. Today I tried to shift it to test it, it would not start in neutral or park. The starter would not even click. Anyway the battery is dead now. But when i was trying to jump start it I shifted the transmission into Drive and then tried the switch and the starter made a clicking noise. I did not start but at least was making noise. What would cause this? It would not do anything in any other gear. Just in Drive.
sjdon67 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2009, 10:17 PM   #10
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

You mentioned that you cleaned the battery cables and at the starter, but did you clean the connection where the ground connects to the block? Also test the cables, they can go bad.
Danthurs is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1999 bonneville wont crank bta120 Everything Electrical & Electronic 5 04-06-2009 07:07 AM
98 se wont start, crank, kick, or click DenDz 1992-1999 16 02-12-2009 09:59 PM
1998 wont crank-possible VATS issue homeyboy Everything Electrical & Electronic 4 05-18-2007 12:06 AM
92 se wont crank over by key, but does if u jump the starter josh3049 1992-1999 14 02-03-2007 06:38 PM
HELP!!! 94 SSEi Wont crank sporty_ssei 1992-1999 1 05-22-2006 08:52 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:52 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.