94 Bonneville intermittent start - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-15-2012, 09:22 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Keviny707's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Keviny707 is on a distinguished road
Default 94 Bonneville intermittent start

1994 SE with 184,000 well cared for miles. 80% of the time it starts fine but the other 20% with absolutely no pattern, won't start. The dash lights illuminate, the engine cranks fine but won't start. Sit for 10, 20, 30 minutes everything starts fine. My oil gauge was also bouncing around. The ECM is throwing; PO321, PO225, AND PO1361. I swapped in a new oil pressure sensor, new throttle position sensor (the car had also been surging at idle.) Surging and oil gauge fixed. I had heard that PO1361 was almost always the PCM. Replaced PCM with remanufactured unit, still has starting problems. The car will also SOMETIMES stumble when driving as if it wants to die and the "check engine" light illuminates. A push on the gas peddle gets through it and everything is OK. The "check Engine" light is intermittent and does not come on before or after the starting problem, only sometimes while driving with the stumbling issue.

How do I check for fuel pressure? Might this be the crank position sensor. Does the CPS fail outright or will it linger?
Keviny707 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2012, 11:18 PM   #2
Member
Posts like a V-Tak
 
rpacody's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Wyoming
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
rpacody is on a distinguished road
Default

Have you checked the FPR

FPR symptoms vary but here is some of the more common:

Usually starts ok cold after setting overnight - longer crank time when warm with erratic idle - stumbles or stalls when slowing or at stops can stall at parking lot speeds.

To test shut off engine remove vacuum line from FPR connector, if the inside of the vacuum line or the connector on the FPR is wet with fuel OR you smell fuel the diaphragm has a leak the FPR needs to be replaced. If you run the engine with the vacuum line disconnected you may also see fuel spitting from the FPR vacuum connector.
rpacody is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2012, 02:18 AM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Keviny707's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Keviny707 is on a distinguished road
Default

Where will I find the FPR?
Keviny707 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2012, 08:48 AM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

P0321 - Ignition/Distributor Engine Speed Input Circuit Range/Performance
1361 is ign related too. common failures related to the symptoms are ICM or crank pos sensor. i usually heat them carefully with a heat gun to test.
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2012, 01:26 AM   #5
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Keviny707's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Keviny707 is on a distinguished road
Default

The FPR checked out fine. What I did find as I was digging around was my front motor mount bolt has backed out of the first motor mount bracket hole and is barely hanging on to the second hole. New project takes precedence.
Keviny707 is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 08:39 PM   #6
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Keviny707's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Keviny707 is on a distinguished road
Default

For the last week the Check Engine light has been on. I replaced the fuel pump relay. Before doing so I had disconnected the negative battery cable. The car did it'* little trick of not starting after running fine all morning. I left it parked all day and night. In the morning it started up just fine. I decided to drive it to the local Pontiac dealer. After having it for 3 days they've basically given up, can't find anything wrong...running like a champ, and all the code reset after I had disconnected the cable and none have reset. They did say that there was an old stored code pertaining to the EGR. They confirmed it wasn't the security system...I had thought maybe it had something to do with the VATS key. They're going to keep it for a few more days.
Keviny707 is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 03:23 PM   #7
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 90
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Richardyuyu1 is on a distinguished road
Default

I had a similar problem with my car stalling, and occasionally not starting. I had a loose positive batt connection and my positive cable running to the maxifuse panel was corroded inside the insulation. I replaced all of my batt cables and the problem was fixed. Also check your starter solenoid it might be on it'* way out.
Richardyuyu1 is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2012, 11:22 AM   #8
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Keviny707's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Keviny707 is on a distinguished road
Default

We're on a third ECM now. Keeps throwing "Exhaust Gas Recirculation (EGR) valve position sensor-range performance" but thats not going to keep the car from starting. They still have it.
Keviny707 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2012, 12:15 AM   #9
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Keviny707's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Keviny707 is on a distinguished road
Default

So far so good, replaced the ignition control module and replaced the ECM with another one on warranty. Starts each time so far....
Keviny707 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2012, 10:02 PM   #10
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Keviny707's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Keviny707 is on a distinguished road
Default

I've straightened out all of the code, so it'* been almost a month that no CEL has flashed after replacing the EGR. But I still have the start-no start problem with no pattern. Sometimes it just refuses to start. I'm still leaning towards the fuel pump because I can not hear it prime when I turn the engine to "ON" when it'* in no-start mode. But another clue I discovered was the power windows will not roll down when it'* in the no-start mode. Is this an indication that it'* something to do with the security system? Would the power windows be tied into that?
Keviny707 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 bonneville ssei intermittent no start rpciam 2000-2005 6 01-12-2012 12:38 PM
'88 Bonneville - Won't Start After Intermittent Stalling 88FreeLE 1987-1991 5 12-05-2007 10:05 PM
Intermittent non-start? Please help! labonnevillastrangiato Everything Electrical & Electronic 16 10-02-2007 02:39 PM
intermittent hard start gmfreak 2000-2005 8 07-13-2007 12:02 PM
'96 intermittent no start - Kind of long phonk 1992-1999 7 10-01-2006 01:04 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:50 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.