93SE Tranny Not Engaging Drive - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-08-2008, 11:23 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
joe325is is on a distinguished road
Default 93SE Tranny Not Engaging Drive

Hi,
I'm having an intermittent problem with my '93 SE, 150K miles.
Occasionally the transmission will not engage when shifting from park into drive (feels like it'* in neutral). Happens most often in the morning before the car warms up. Drive will finaly engage after a few minutes of working through all gear positions.

Transmission shifts normally once it gets going. Starting to hear some tranny whine.

I'm considering changing the ATF. Existing fluid is at the correct level and has good color. Maintenance history is unknown.

Any thoughts?
Thanks,
Joe

Last edited by joe325is; 11-08-2008 at 11:31 AM.
joe325is is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2008, 11:39 AM   #2
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

If your trans has never been flushed and had the filter changed, it might be a good idea to do that. You will need a filter, pan gasket, 7 quarts of GM trans fluid and a inch pound torque wrench. When you have the pan off, inspect the magnet in the pan for any debris sticking to it.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 12:43 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
blinkyvx1 is on a distinguished road
Default

I have the same problem i cant send pms yet so i was wondering if you could let me know how yours turned out and what exactly you did to make it better, or if it got worse?
blinkyvx1 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tranny problem-not engaging philemer 1992-1999 11 12-23-2007 07:33 PM
93 SSe, Reverse and Drive not engaging... cjferguson 1992-1999 6 05-17-2006 01:10 PM
TCC not engaging very well, or does not at all. Timothy's Buick 1987-1991 11 09-30-2005 10:30 AM
TCC not engaging? alec_b 1987-1991 12 02-24-2005 11:02 AM
AC compressor clutch not engaging theJMFC 1987-1991 10 07-28-2003 01:38 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:27 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.