1st gear and OD not working. - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-27-2013, 09:38 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Cleveland
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
wysiwyg6676 is on a distinguished road
Default 1st gear and OD not working.

First off.
1996 Bonneville SSEi.
151,xxx
swapped tranny 8,xxx miles ago.

My car will not start out in 1st gear, and the OD isnt engaging anymore.

I suspect driving around in the deep snow last night.
The car was driving normally last night and it didnt have an engine light on.
The transmission shifts 2-3 3-4 fine.
I never have harsh shifts and the tranny has never acted up before this. Please help?
wysiwyg6676 is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2013, 09:41 AM   #2
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,643
Thanked 997 Times in 774 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Can you get it scanned for any stored codes?
Mike is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2013, 09:47 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Cleveland
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
wysiwyg6676 is on a distinguished road
Default

No codes yet. I was very wary of driving it to the parts store. Does the issue sound electrical? Anything I can do before driving it to the store?
wysiwyg6676 is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2013, 10:06 AM   #4
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,643
Thanked 997 Times in 774 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

I'm just wondering if its in "limp-home-mode". But when its in that mode, it will start out in 3rd gear, not 2nd. Are you sure its starting in 2nd?
Mike is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2013, 11:25 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Cleveland
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
wysiwyg6676 is on a distinguished road
Default

I think you were right about the limp mode.
I couldn't tell if it was 2nd or 3rd. I pulled it inside for a while and checked fluids. I just now pulled it out and it is operating like before.
What would cause this condition? I was driving through deep snow and some ice last night before I parked it.
wysiwyg6676 is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2013, 11:27 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Cleveland
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
wysiwyg6676 is on a distinguished road
Default

Operating like before..aka Normal.
lol
wysiwyg6676 is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2013, 11:38 AM   #7
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,643
Thanked 997 Times in 774 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Not sure, some things can cause the PCM to go into limp mode, but it'* hard to say.
Mike is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Speedo Reads 0 and I Only Have 1st Gear azu 1992-1999 11 12-15-2009 08:18 PM
Cruise quit working and won't shift down to 1st gear whitetrash 1992-1999 23 10-12-2006 09:52 AM
Transmission will not shift from 1st gear crzydmnd72 1987-1991 2 08-06-2005 04:57 PM
FYI if you lose 4th gear / no fourth gear / no 4th gear caminated2k 2000-2005 6 07-24-2005 11:26 PM
1st show 1st place in SSEi TaylorD Audio (and aftermarket electronics) 13 09-02-2003 06:31 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:00 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.