1996 SSEi will intermittently not start - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-01-2008, 07:35 PM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
danloch's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sterling Heights, Michigan
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
danloch is on a distinguished road
Default 1996 SSEi will intermittently not start

Hello all!!
My Bonne will not start. No click, no noise at all. Lights on in car, battery checks out. Cleaned up battery terminals and reinstalled.
Still not starting - weird thing is it is intermittent.
If I let the car sit - and try later - it starts with much power.
Any ideas??
Thanks!!!!!
danloch is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2008, 01:17 AM   #2
Junior Member
 
Ragsdale's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Langley, B.C.
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ragsdale is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by danloch View Post
Hello all!!
My Bonne will not start. No click, no noise at all. Lights on in car, battery checks out. Cleaned up battery terminals and reinstalled.
Still not starting - weird thing is it is intermittent.
If I let the car sit - and try later - it starts with much power.
Any ideas??
Thanks!!!!!
When it actually does start has it thrown a code?
Ragsdale is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2008, 11:47 AM   #3
Junior Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: High Springs, Florida
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
rcissna is on a distinguished road
Default

Does your ignition key have a chip in it? factory security systems changed a lot but this sounds like the culprit. If you see a flashing security light, it won't start while flashing and it will flash until several minutes after your last attempt to start. Check to see if your key has a slight bend in it, if so then straighten it. Also check that the contacts on the resistor chip are clean. Otherwise, this is your warning that your ignition switch is going out. When it does finally go out the security light will come on solid and stay on solid for several minutes. At this point your car is DOA and will need a new switch (or a resistor pack). Your newer car may have a different system in it but the basic principles are the same. The security system thinks the car is being hotwired and disables the starter and fuel injection system for several minutes.
rcissna is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2008, 10:29 PM   #4
Senior Member
Posts like a Northstar
 
charliemax's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Valley Forge, PA
Posts: 598
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
charliemax is on a distinguished road
Default

How is it not starting? If you have the lights on and try to start it, the lights don't dim slightly, and there is dead silence? Then its related to the key chip, or the neutral engage thingy on your shifter. (sorry, thingy isn't a word, but its the best I could do without my FSM.) The circuit is not open to start the car.

I'm betting your chip is either grunged or out of line because the key is bent a little. The neutral engage sometimes becomes a problem if the shifter is a console shift and the button is stuck in the leather cover.

charlie
charliemax is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2008, 07:48 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Phoenixville, PA
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Blue92SSEi is on a distinguished road
Default

I am having a similar problem with my 92 SSEi. It just happened out of the blue one morning when I went to start her up. The Security Light keeps flashing and the car just cranks with no start. I tried cleaning the chip in the key, and I even went to the dealership and bought a new key - still nothing. Strange thing is, I do have an aftermarket alarm and remote starter so the VATS should have already been bypassed. Is has to be something with the Security light flashing....but what??
Blue92SSEi is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ABS LIGHT COMES ON INTERMITTENTLY Aardvark 1992-1999 5 12-23-2014 08:21 PM
1994 ssei dies intermittently 1994sseiwow 1992-1999 4 11-01-2010 03:35 AM
Changing crank sensor because Tach intermittently not workin 1997_LeSabre 1992-1999 1 12-14-2004 08:09 PM
not good. NOT GOOD. (hit and run, not bad-BAD, but not good) repinS General GM Chat 13 11-26-2004 11:35 AM
Factory alarm goes off intermittently! the1boss Audio (and aftermarket electronics) 6 04-03-2003 02:06 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:55 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.