little problem.... - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1987-1991 Parley with regards to your 1987 to 1991 Bonneville, Olds 88 or Buick Le Sabre Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-22-2007, 10:08 PM   #1
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
chemicall's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Canada, eh!
Posts: 112
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
chemicall is on a distinguished road
Default little problem....

my 90 lesabre, was off the road for a bit, it is on back on now, I think it may be a dirty throttle body , but here is what it does, idles fine at a red light, stop sign, going down the road doing 30+ just berely on the gas it if fine, if I let off, the rpm'* jump down and back up every few seconds by a couple hundred RPM. It is an abrubt change, goes down and right back up, you can here it, feel it, and see it on the tach going down the road. Anyone ever had this problem? only happens doing 30+, any gear, car runs just fine other than this. Like I said if I am just berely on the gas ALMOST idleing going down the road it is just fine, as soon as i let off this little bit, it starts doing this, hopefully I can get a audio clip in the next couple days, Could this be the throttle body though? thanks for any help on this guys! by the was no SES light ever
chemicall is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2007, 10:17 PM   #2
Junior Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
wjcollier07 is on a distinguished road
Default

Yep mine does the same thing at around 25-30mph its just the trans trying to find where it wants to be. I don't think the electronic trannys do it, but these do. 25-30 is nearly idling and so it thinks you're slowing down and wants to downshift.

No worries.
wjcollier07 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2007, 10:21 PM   #3
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
chemicall's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Canada, eh!
Posts: 112
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
chemicall is on a distinguished road
Default

okay...well it did not start until a few days ago, and it will also do it at 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100...etc etc (KM/H btw) went for a highway ride the other day, and it did it at any speed all the way there and it back when i let off, the trans does have the proper amount of fluid
chemicall is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2007, 03:19 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
wjcollier07 is on a distinguished road
Default

ooh. now that could be a problem. is there any way you could get a video of this happening?
wjcollier07 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2007, 12:38 PM   #5
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Feb 2004
Location: CT
Posts: 2,099
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
SSEBONNE4EVA is on a distinguished road
Default rpm

Could be a bad or dirty Idle Air Control valve. There was a service bulletin at the dealer for the 90 trying to stall upon deceleration. Its worth looking into.
SSEBONNE4EVA is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2007, 12:02 PM   #6
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
chemicall's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Canada, eh!
Posts: 112
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
chemicall is on a distinguished road
Default

Ok well I can't get a video or sound yet...hoping I can in the next few days. Seeing as I have no internet right now, I do at school though. Did some more driving....and if I am just on the gas a very little it does not do it, but being on the gas just a little next thing I know I have to slow done, and then it does it, I have straight exhaust so I can deffinately hear it. The sound is a quick, abrupt BLAH, drops 100-200 rpm then goes right back...I can time this going down the road not on the gas, it goes, 1-2-3-blah-1-2-3-blah, that is literally the sound it makes dropping the rpm, car won't stall out though. I was doing 30 it wasn't doing it also...not till after 40 it seems. Where is the IAC located so I can check it out? whats recommended to try cleaning it with? once again thanks for the help.
chemicall is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need a little help with a heater problem. Timothy's Buick 1987-1991 13 02-07-2007 11:13 AM
heres my little whore..not much just a little for now tripscarcare95 Your Ride: GM Pictures & Videos 27 04-25-2006 01:32 PM
little problem Galindezc General GM Chat 35 12-17-2005 01:09 AM
The problem with them little cars is.... MOS95B Lounge 6 05-12-2004 01:12 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:52 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.