couple o codes Help new update. - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1987-1991 Parley with regards to your 1987 to 1991 Bonneville, Olds 88 or Buick Le Sabre Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-31-2007, 08:31 PM   #1
jdq
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2005
Location: Hamilton, Ontario , Canada
Posts: 1,201
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jdq is on a distinguished road
Default couple o codes Help new update.

Today on my way home from work I pulled over for coffee and when I started car up it stalled in seconds, I started again and it was okay but CEL was on.I pulled over to check code and I had 32 - egr system and 41 cam sensor.I know what these mean separately but was wondering if they mean something together.Car started up fine right away and I drove home , no CEL light.Any insight.
jdq is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2007, 12:09 AM   #2
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

They are unrelated. Clean and lube the three shafts of the EGR (and springs) with a toothbrush and a teflon based or silicone based lubricant. Clean the connector and apply dielectric grease before reconnecting.

Clean and dielectric grease the connector to the cam sensor, but be prepared for a sensor/magnet problem in the future.
willwren is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2007, 01:04 AM   #3
jdq
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2005
Location: Hamilton, Ontario , Canada
Posts: 1,201
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jdq is on a distinguished road
Default

Thanks Will , Ill work on that.
jdq is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2007, 01:41 AM   #4
jdq
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2005
Location: Hamilton, Ontario , Canada
Posts: 1,201
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jdq is on a distinguished road
Default

Well last week I cleaned up EGR , pintles and greased connector.Also the connector for cam sensor, it was fine till this week the only code that came back was cam sensor only for a minute.What syptoms do you get when sensor/ magnet is on its way out.Only symptoms I have is once in a while I have to put foot on gas to keep it started as it wants to stall, after that it is ok.Also idle will surge a bit, I thought this would be more related to EGR but code has not come back.Possible vacuum as I replaced the elbows when I cleaned EGR.
jdq is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2007, 12:38 PM   #5
jdq
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2005
Location: Hamilton, Ontario , Canada
Posts: 1,201
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jdq is on a distinguished road
Default

Okay, I took out cam sensor and good news I think, I found a magnet in place, it has an oily thick film on it do you suggest cleaning it and how.I got my wife to take pics Ill try to post when she figures it out .I am thinking change sensor , check over wires.Wires on the harness are oily and loom doesnt cover all of them but they seem intact and no tears.I will go over harness , even crankshaft.Any input much appreciated.Sorry pics arent good but in the second one you can see that it is there.I just cleaned everything up and put back together, so far Ive had good starts.
Name:  100_0723.jpg
Views: 0
Size:  59.4 KB
Name:  100_0725.jpg
Views: 0
Size:  35.9 KB
jdq is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2007, 02:09 PM   #6
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Great news the magnet is still there.

Sounds like you may have cleaned up the issue.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2007, 03:59 PM   #7
jdq
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2005
Location: Hamilton, Ontario , Canada
Posts: 1,201
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jdq is on a distinguished road
Default

I am just wondering if I should clean magnet or not as the oil film is thick, and should i use brake cleaner or TB cleaner?
jdq is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2007, 05:16 PM   #8
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

Don't use anything you don't want mixing with your oil. I think WD-40 would be the lesser of all evils.
willwren is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2007, 07:59 PM   #9
Senior Member
Posts like a Northstar
 
bastard's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Arkansas
Posts: 694
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bastard is on a distinguished road
Default

I would use contact and circuit board cleaner, available at a real electronics store. It also works great on the inside of a computer. Evaporates instantly, so no oil issues.
bastard is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2007, 11:46 AM   #10
jdq
Senior Member
Posts like a Corvette
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2005
Location: Hamilton, Ontario , Canada
Posts: 1,201
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jdq is on a distinguished road
Default

Ugh car started running crappy again, stalled this morning.Still have to try a new sensor see how that goes.
jdq is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Couple codes.. 2k2cse Buick 4 06-06-2012 01:49 PM
Help me 97 bonneville se emission test fail codes HeLP spazinout 1992-1999 1 01-15-2008 12:21 PM
Repeating P0440/46 Codes (Update, A slight problem) PRD2BDF 1992-1999 21 10-06-2007 01:50 PM
Got a couple of Codes & questions Dutch2005 Everything Electrical & Electronic 2 10-01-2006 12:45 AM
new codes pls help strongsun1 1992-1999 9 10-12-2005 07:42 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:51 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.