2003 Impala Engine issues runs really rich LA1 engine - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Chevrolet For model specific mechanical problems for all vehicles under the Chevrolet badge.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-12-2016, 07:05 PM   #1
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 28
Thanked 0 Times in 0 Posts
ADKJUGGALO is on a distinguished road
Default 2003 Impala Engine issues runs really rich LA1 engine

I have a 2003 Impala with the LA1 3400 That is running really rich I think it needs new Air filter and The MAF cleaned and the throttle body may also need cleaned opinions on this.
ADKJUGGALO is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2016, 07:15 PM   #2
Senior Administrator


Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Elmira, NY
Posts: 15,384
Thanked 908 Times in 728 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

How do you know its running rich?
Mike is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2016, 07:30 PM   #3
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 28
Thanked 0 Times in 0 Posts
ADKJUGGALO is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Mike View Post
How do you know its running rich?
smell gas in exhaust while engine running so I feel it is running rich I think its an induction Issue it also uses gas more quickly and if its not getting air the computer will componsate making it rich if its not induction its exhaust and the cats or more likely one of the o2 sensors may be bad
ADKJUGGALO is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2016, 09:56 AM   #4
Senior Administrator


Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Elmira, NY
Posts: 15,384
Thanked 908 Times in 728 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

If it was the intake system, you would be getting P0300'*. You might have a bad FPR dumping fuel right into the intake.
Mike is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2016, 11:37 AM   #5
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 398
Thanks: 0
Thanked 34 Times in 29 Posts
REGAL GUY has a spectacular aura aboutREGAL GUY has a spectacular aura about
Default

Had a problem like that but much worst was dripping gas out the tail pipe and smoking like a bad head gasket barely running.
It was caused by fuel injections stuck open
Never saw anything like it replaced all of them to be safe
REGAL GUY is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2016, 12:36 PM   #6
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 28
Thanked 0 Times in 0 Posts
ADKJUGGALO is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by REGAL GUY View Post
Had a problem like that but much worst was dripping gas out the tail pipe and smoking like a bad head gasket barely running.
It was caused by fuel injections stuck open
Never saw anything like it replaced all of them to be safe
yeah it runs like crap its loud and has no power
ADKJUGGALO is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2016, 05:07 PM   #7
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 398
Thanks: 0
Thanked 34 Times in 29 Posts
REGAL GUY has a spectacular aura aboutREGAL GUY has a spectacular aura about
Default

Test the fuel pressure regulator unplug the vacuum hose going to it for a min or so and see if any gas comes out of were the vacuum hose goes on the fuel pressure regulator.
If it does the its bad and its sucking gas in that way.
REGAL GUY is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to REGAL GUY For This Useful Post:
ADKJUGGALO (08-16-2016)
Old 08-16-2016, 11:54 AM   #8
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 28
Thanked 0 Times in 0 Posts
ADKJUGGALO is on a distinguished road
Default

I might get a new engine from the recycling yard and rebuild the transmission.
ADKJUGGALO is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2016, 10:17 PM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
rjolly87's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Las Cruces, NM
Posts: 6,668
Thanked 244 Times in 201 Posts
rjolly87 has much to be proud ofrjolly87 has much to be proud ofrjolly87 has much to be proud ofrjolly87 has much to be proud ofrjolly87 has much to be proud ofrjolly87 has much to be proud ofrjolly87 has much to be proud ofrjolly87 has much to be proud ofrjolly87 has much to be proud of
Default

How is it loud? Is there a way you can post a video of it?

Have you also confirmed the catalytic converter isn't plugged up?
rjolly87 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3400 LA1 throttle body on a 3100 LG8? 2k2cse Buick 2 07-30-2016 03:45 PM
Montana with 3.4 LA1 coolant leaking front cover LittleNo Pontiac 2 08-03-2015 12:26 PM
Changed all fuel injectors and runs rich..too rich mark4317 Chevrolet 27 09-14-2014 01:12 PM
Buick 3800 barely runs on cold start...then runs fine racer42 General GM Chat 3 03-04-2011 12:13 AM
help engine runs rich? REDSTU1 1987-1991 2 12-30-2005 10:43 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:02 AM.