Monte owner needs help with a 96 SE - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat
GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat

Go Back   GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat > Pontiac Bonneville > 1992-1999

1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 12-30-2005, 12:21 PM   #1
Senior Member
True Car Nut
Join Date: Feb 2002
Posts: 3,993
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
JimmyFloyd is on a distinguished road
Default Monte owner needs help with a 96 SE

my boss drives a 96 bonneville with the 3.8 in it and he says its not running right so he wants me to give it a tune up, hands me the keys and says buy whatever you need and ill give u the money. So i go outside to start the car to go to autozone to pick up some oil, filter, air filter, plugs, pcv valve, etc... the car starts but immediately dies. it will only stay on if i power brake it to over 1300 rpms. so i drive it like that to autozone (drive in 2nd gear to keep revs up speed down Laughing ) get there, tell them to run a diagnostic since check engine light was on, turns out the car was spitting out 8 codes, lol. main was the crank position sensor was bad which explains it not staying on at idle, no biggie since its only a 26dollar part, problem is getting to the sensor, i see the wires right above the crank pulley, but cant see the sensor itself. so decide to swap plugs, ok, break off wire #3, so have to go buy that one, (i have worst luck w/plugs) pcv housing clips break, soo, i guess im just venting now, but does anyone have any advice about the crank sensor?? ps. odometer reads 202,970
i pulled off the water pump pulley to try and get a closer look at, i see the harness but the entire sensor unit is behind a shroud behind the crank pulley. in order to get to the two nuts holding the sensor on, id have to take the crank pulley off, but since im doin this at our shop and not my house w/all my tools, i told him to take it to a shop to do it so they can do the timing if it moves.
Not sure if he got everything fixed or now, but what is everyone'* thoughts on this?
JimmyFloyd is offline   Reply With Quote

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Monte Carlo owner samb1987 Your Ride: GM Pictures & Videos 12 01-29-2013 10:34 AM
New Monte Carlo SS owner RonBrown70 Introductions for new members 7 03-27-2012 05:39 PM
Previously proud GM owner now is kick to the curb Saturn owner. Buy non-GM. WTFGM? Introductions for new members 34 05-11-2011 11:29 AM
family member needs help with her monte carlo w/ 3.4L dohc suctoes Lounge 3 04-11-2006 04:08 PM
New Bonneville owner needs help with stock stereo 89BonnevilleIN Audio (and aftermarket electronics) 6 05-24-2005 07:36 AM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 04:24 PM.